Необходими продукти за 1 къщичка:
За тестото:
250 гр. масло с минимум 70% масленост,
150 гр. кафява или пудра захар,
2 жълтъка,
500 гр. / 4 ч.ч. брашно,
2 ч. л. сода бикарбонат,
1 ч. л. смлян джинджифил,
1 ч. л. канела,
1 к. л. смес от смлян карамфил и бахар,
3 с. л. глюкоза,
2 с. л. течен мед;
За захарна глазура:
3 белтъка,
750 г пресята пудра захар
За украса:
цветни желирани бонбони
Маслото се разбива на крем със захарта. Прибавят се жълтъците, медът и глюкозата. Брашното се пресява, в него се прибавят содата и подправките. Маслената и брашнената смес се объркват на меко тесто. Тестото се увива във фолио и се слага за 30 мин. в хладилника.
След като се охлади, тестото се разточва на лист с дебелина 5 мм. Изработват се шаблони от хартия и с тяхна помощ се изрязват стените и покривът на къщичката. Отрязват се отвори за врати и прозорци. Прави се и основа - кръг с диаметър 30 см. Формите се слагат върху хартия за печене и се пекат 10 мин. на 180°С. Оставят се да изстинат в тавата. Всички ръбове на формите се подрязват леко с нож, за да се изправят образуваните неравности при печенето.
Глазурата за слепване на отделните части: белтъците се разбъркват със захарта и се разбиват с миксер 4 мин. на бавни обороти, докато се образуват меки връхчета - когато се дръпнат нагоре бъркалките на миксера, връхчетата, които се образуват, леко трябва да се подвият надолу.
Моделът на къщичката и начина на укрaсяване зависи от въображението :):):)
Харесай страничката ни във Facebook!
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност