Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Мързелив козунак без месене

За Великденската трапеза

От Албена Мишева Албена Мишева
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

Необходими продукти:

  • 6 яйца
  • 300 г захар
  • 250 г разтопена мас
  • 260 мл топло прясно мляко
  • 50 мл ром (може да ползвате есенция ром)
  • 1 кубче жива мая 
  • кора от един лимон (може да ползвате есенция с аромат на лимон )
  • 1 кг брашно


За плънката:

  • 100 г филирани бадеми (може едро нарязани орехи вместо бадеми)
  • 2 с.л. захар
  • 2 с.л. какао на прах
  • малко прясно мляко (1-2 супени лъжици )
  • шепа стафиди


За намазване:

  • 1 жълтък
  • захар кристална за ръсене

Начин на приготвяне:

  1. Разтворете маята в 100 мл топла вода със 1 чаена лъжица захар и 1 супена лъжица брашно - да шупне.
  2. Стоплете млякото и разбийте захарта в него. Добавете яйцата, маста, настъргания лимон, алкохола и маята. Изсипете брашното и разбъркайте всичко добре с лъжица или с бъркалките за тесто на миксера.
  3. Получава се рядко тесто, но не добавяйте повече брашно нито грам, защото, ще опечете не козунак, а просто един сладък хляб.
  4. Оставете тестото поне за час-два на топло да втаса, трябва да удвои обема си.
  5. Пригответе си в купичка бадемите (орехите), какаото, захарта и стафидите. Добавете 1-2 супени лъжици прясно мляко, за да се получи гъста кашичка.
  6. С мазни ръце късайте топки от тестото и оформете правоъгълници, намажете с плънка, завийте на руло и увийте на фитили. После ги сплетете по два или три - зависи от съда , в който ще печете.
  7. Поставете готовия козунак в намаслена тавичка. Изчакайте да втаса и намажете с разбитото яйце.
  8. Отгоре декорирайте с бадеми (орехи) и задължително поръсете със захар. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса, като първо отдолу на долен реотан около 15 минути, а после и на двата. От тази смес получих общо 3 козунака-2 правоъгълни и 1 доста голям в кексова форма.

Дайте оценка:

Тагове: стафиди лимон яйца бяла захар какао бяло брашно прясно мляко прясна мая есенция ром бадеми

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче