Необходими продукти:
- 6 яйца
- 300 г захар
- 250 г разтопена мас
- 260 мл топло прясно мляко
- 50 мл ром (може да ползвате есенция ром)
- 1 кубче жива мая
- кора от един лимон (може да ползвате есенция с аромат на лимон )
- 1 кг брашно
За плънката:
- 100 г филирани бадеми (може едро нарязани орехи вместо бадеми)
- 2 с.л. захар
- 2 с.л. какао на прах
- малко прясно мляко (1-2 супени лъжици )
- шепа стафиди
За намазване:
- 1 жълтък
- захар кристална за ръсене
Начин на приготвяне:
- Разтворете маята в 100 мл топла вода със 1 чаена лъжица захар и 1 супена лъжица брашно - да шупне.
- Стоплете млякото и разбийте захарта в него. Добавете яйцата, маста, настъргания лимон, алкохола и маята. Изсипете брашното и разбъркайте всичко добре с лъжица или с бъркалките за тесто на миксера.
- Получава се рядко тесто, но не добавяйте повече брашно нито грам, защото, ще опечете не козунак, а просто един сладък хляб.
- Оставете тестото поне за час-два на топло да втаса, трябва да удвои обема си.
- Пригответе си в купичка бадемите (орехите), какаото, захарта и стафидите. Добавете 1-2 супени лъжици прясно мляко, за да се получи гъста кашичка.
- С мазни ръце късайте топки от тестото и оформете правоъгълници, намажете с плънка, завийте на руло и увийте на фитили. После ги сплетете по два или три - зависи от съда , в който ще печете.
- Поставете готовия козунак в намаслена тавичка. Изчакайте да втаса и намажете с разбитото яйце.
- Отгоре декорирайте с бадеми (орехи) и задължително поръсете със захар. Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса, като първо отдолу на долен реотан около 15 минути, а после и на двата. От тази смес получих общо 3 козунака-2 правоъгълни и 1 доста голям в кексова форма.