Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

около 1 килограм и половина - 2 кг продълговато парче свински врат (или плешка) без кост, цяло парче задължително
2 с.л. лимонов сок
4 с.л. бяло вино
3 с.л. пълнозърнеста горчица
1 ч.л. (пълна) смлян черен пипер
1 ч.л. мед (захар)
2 с.л. олио
сол на вкус (по рецепта е 1 супена лъжица и половина сол, но аз сложих по-малко)
10 резена пушено филе (шунка или бекон)
по-дебело нарязани 10 резена кашкавал (обикновен или пушен)
200 г пресни гъби
10 г сушени горски гъби, накиснати в топла вода и нарязани на тънки ивички (това може да го пропуснете, ако ви затруднява)
6 с.л. олио
сух розмарин за поръсване
алуминиево фолио

Приготвяне: Смесете горчицата, пипера, солта, меда, лимоновия сок, виното и 2 с.л. олио и разбъркайте. Нарежете парчето месо на дебели резени (около 1.5 см), без да разрязвате докрая. Поставете върху лист по-плътно фолио (или 2 по-тънки) и намажете от всички страни с марината (включително и разрезите). Завийте плътно във фолиото и поставете във хладилника да се маринова за 1 ден (минимум 6 часа).

Развийте от фолиото маринованото месо. Поставете във всеки отвор резен пушено филе (или бекон) и резен кашкавал. Ако имате място в джобчетата, сложете и част от гъбите нарязани на филийки. Поръсете отгоре месото с още 2 с.л. олио, розмарина (2-3 щипки) и завийте във фолио. Фолиото трябва да е плътно затворено – отделя се доста сок от месото и маринатата, който трябва да остане в пакета при печенето. След като е готов пакета, сложете го в тавичка и сложете около него целите гъбки. Сложете също така и около 300 грама вода , останалите 2 с.л. олио и сол. Завийте цялата тава с фолио. Поставете в предварително загрята до 200 градуса фурна и печете около 2 1/2 часа.

Последните 20-на минути печете при отворено фолио, за да се зачерви месото.

Бонус: Нещо, което го няма в оригиналната рецепта, но аз го направих и по този начин получих един прекрасен сос за печено месо. Като стане време да се запече месото без фолио (последните 20 минути), изсипвам при гъбките и водата, в която са се пекли, предварително добре запържени в малко олио 2 с.л. брашно. Соса става точно като печен сос за месо.

Добави своя рецепта >>

Дайте оценка:

Тагове: бяло вино черен пипер розмарин горчица олио свинско бекон бяла захар лимонов сок мед кашкавал шунка гъби

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче