Годината е 1987. По някаква неведома случайност някъде в тогавашния Съветски съюз една рускиня преписва тази рецепта от своя колежка, женена за българин. Толкова ѝ харесва, че затваря тази чудна зимнина и до днес, и то по точно същия начин. От посочените мерки стават 10 буркана от 500 мл (или 5 еднолитрови).
Необходими продукти:
- 4 кг чушки, камби или обикновени
- 1 л вода
- 200 мл оцет
- 200 мл олио
- 200 г захар
- 2 с.л. сол
- 2 дафинови листа
- 6 зърна черен пипер
- 2 бр. карамфил, сушен
- 2 зрънца бахар
Начин на приготвяне:
- Чушките се измиват и се почистват от семената и дръжките.
- Нарязват се на 4 части, а за по-големите може и на повече. Важното е парчетата да са с приблизително еднакъв размер.
- В тенджера се слагат водата, олиото, захарта, солта, дафиновите листа, черния пипер, карамфилът и двете зрънца бахар. Котлонът се пуска на умерено силен огън и когато маринатата заври, се намалява до умерена степен. Всичко се оставя да къкри 5 мин.
- Накрая се добавя оцетът.
- Докато сместа още ври, в нея се слагат нарязаните чушки за 2 мин. и се изваждат с решетъчна лъжица.
- Огънят се намаля на слаба степен, колкото маринатата да продължи съвсем леко да къкри.
- Чушките се връщат обратно за 5 мин.
- След това те се разпределят в бурканите, като се внимава да не се натъпкват прекалено плътно, за да могат добре да се мариноват.
- Заливат се с течността от тенджерата и се завиват плътно с капачките.