Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Мариновани чушки от 1987 година

По изпитана рецепта

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
5’ Подготовка
20’ Време за готвене
10 Порции
1 Трудност

Годината е 1987. По някаква неведома случайност някъде в тогавашния Съветски съюз една рускиня преписва тази рецепта от своя колежка, женена за българин. Толкова ѝ харесва, че затваря тази чудна зимнина и до днес, и то по точно същия начин. От посочените мерки стават 10 буркана от 500 мл (или 5 еднолитрови).

Снимка: iStock by Getty Images • Снимката е с илюстративна цел

Необходими продукти:

  • 4 кг чушки, камби или обикновени
  • 1 л вода
  • 200 мл оцет
  • 200 мл олио
  • 200 г захар
  • 2 с.л. сол
  • 2 дафинови листа
  • 6 зърна черен пипер
  • 2 бр. карамфил, сушен
  • 2 зрънца бахар

Купете канистери и буркани

Никоя кухня не може без съдове за съхранение на разядки, домашно сладко, подправки и мариновани зеленчуци. Разгледайте нашата богата колекция от удобни и красиви канистери и буркани.

Начин на приготвяне:

  1. Чушките се измиват и се почистват от семената и дръжките.
  2. Нарязват се на 4 части, а за по-големите може и на повече. Важното е парчетата да са с приблизително еднакъв размер.
  3. В тенджера се слагат водата, олиото, захарта, солта, дафиновите листа, черния пипер, карамфилът и двете зрънца бахар. Котлонът се пуска на умерено силен огън и когато маринатата заври, се намалява до умерена степен. Всичко се оставя да къкри 5 мин.
  4. Накрая се добавя оцетът.
  5. Докато сместа още ври, в нея се слагат нарязаните чушки за 2 мин. и се изваждат с решетъчна лъжица.
  6. Огънят се намаля на слаба степен, колкото маринатата да продължи съвсем леко да къкри.
  7. Чушките се връщат обратно за 5 мин.
  8. След това те се разпределят в бурканите, като се внимава да не се натъпкват прекалено плътно, за да могат добре да се мариноват.
  9. Заливат се с течността от тенджерата и се завиват плътно с капачките.

Дайте оценка:

Тагове: черен пипер дафинов лист карамфил олио оцет бяла захар чушки чушки камби бахар