3 яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. кристална захар
1 ванилия
настърганата кора на 1 лимон
За крема:
250 г сирене рикота
250 г заквасена сметана
1/2 ч.ч. кристална захар
сок от 1/2 лимон
За украсата:
200 мл сладкарска сметана
3 с.л. пудра захар
жълта сладкарска боя
1 лимон
кристална захар
Разделете яйцата на жълтъци и белтъци. Белтъците разбийте на сняг с половината захар. В отделна купа разбийте жълтъците с 6 с.л. хладка вода, останалата захар, ванилия и накрая добавете настърганата кора от лимон. С помощта на дървена лъжица/шпатула прибавете белтъците към жълтъците и разбъркайте внимателно. Сместа изсипете в намаслена форма с отделящо се дъно и хартия за печене. Изпечете в загрята фурна на 160 градуса за 25 минути.
Крема пригответе като разбиете рикотата със заквасената сметана, захарта и сока от половин лимон. След като извадите блата от фурната, изчакайте да изстине леко 10 минути, откопчайте формата и го обърнете в чиния/поднос. Махнете хартията за печене, закопчайте отново ринга около блата и намажете с целия крем.
Приберете кейка в хладилник поне за 5-6 часа, след което украсете с разбитата сладкарска сметана и тънки резени захаросан лимон.
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
ИЗБРАНО