Необходими продукти:
- 100 мл олио
- 275 г самонабухващо брашно
- 200 г захар
- 1 ч.л. бакпулвер
- Настърганата кора от 1 лимон
- Сокът от ½ лимон
За глазурата:
- 150 г пудра захар
- Сокът от ½ лимон
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Намазнете и застелете с пергаментова хартия продълговата форма за кекс.
- Смесете брашното, захарта, бакпулвера и лимоновите кори в купа. Прибавете олиото, лимоновия сок и 170 мл студена вода и разбъркайте до гладкост.
- Изсипете сместа в тавата и печете кекса за 30 мин.
- Оставете да изстине за 10 мин., след което го преместете на решетка, за да се охлади напълно.
- За да приготвите глазурата, сложете пудрата захар в купа и я смесете с лимоновия сок. Разбъркайте до получаването на консистенция на глазура.
- Изсипете я върху кекса, изчакайте няколко минути и поднесете.
ИЗБРАНО