Рецептата произлиза от гръцките острови и се приготвя много лесно. Също така и не отнема кой знае колко време, а резултатът е наслада за сетивата. Ястието е хем засищащо, хем леко и това го прави подходящо за горещите дни. По принцип класическата гарнитура за повечето рибни гозби са картофите, но тъй като те вече присъстват като основна съставка в самите кюфтета, в случая се залага на едро накъсана свежа зелена салата.
Необходими продукти:
- 500 г картофи, сварени и обелени
- 500 г филе от сьомга, без кожа
- Зехтин
- Черен пипер
- Прясна мента
- 1 с.л. мащерка
- Кората и сокът от един лимон
- 250 г зелена салата
- Сол
Начин на приготвяне:
- Картофите се сваряват и като изстинат се обелват.
- Филето от риба се сварява, по възможност на пара, след което се натрошава на ситни парченца.
- Картофите се намчакват на пюре и се добавя сьомгата.
- Сместа се овкусява със солта и черния пипер, мащерката, 2 с.л. зехтин, няколко наситнени листа мента, настърганата кора и изцеденият сок от 1 лимон и всичко се разбърква много старателно.
- На силен огън се загрява тиган с 2 с.л. мазнина в него.
- От сместа в купата се оформят кюфтетата, които се запържват по 1-2 мин. от всяка страна.
- Сервират се с прясна зелена салата, овкусена с оцет, зехтин, сол и черен пипер.