Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Лесен и бърз кекс с моркови

Хапка лека сладост в топлите дни

30’ Подготовка
40’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 175 г захар мусковадо
  • 175 мл слънчогледово олио
  • 3 големи яйца, леко разбити
  • 140 г настъргани моркови (около 3 средни)
  • 100 г стафиди
  • 1 голям портокал, без кората
  • 175 г самонабухващо брашно
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. смляна канела
  • ½ чаена лъжичка настъргано индийско орехче

За глазурата:

  • 175 г пудра захар
  • 1½-2 супени лъжици портокалов сок

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете с олио и покрийте дъното и стените на 18 см квадратна тава с хартия за печене.
  2. Изсипете захарта, слънчогледовото олио и яйцата в голяма купа. Разбъркайте леко с дървена лъжица.
  3. Сложете морковите, стафидите и портокаловата кора.
  4. В купа пресейте брашното, содата бикарбонат, канелата и индийското орехче. Разбъркайте всичко.
  5. Изсипете сместа в подготвената форма и печете 40-45 минути, или докато я почувствате твърда и еластична, когато я натиснете в центъра.
  6. Охладете кекса в тавата за 5 минути, след което го обърнете, отлепете хартията и охладете върху решетка
  7. Разбийте пудрата захар и портокаловия сок в малка купа до гладкост.
  8. Поставете кекса върху чиния за сервиране и смело намажете глазурата отгоре.
  9. Поднесете с чаша кафе или чай.

Дайте оценка:

Тагове: олио моркови портокал стафиди яйца сода канела индийско орехче захар мусковадо брашно