Необходими продукти:
- 175 г захар мусковадо
- 175 мл слънчогледово олио
- 3 големи яйца, леко разбити
- 140 г настъргани моркови (около 3 средни)
- 100 г стафиди
- 1 голям портокал, без кората
- 175 г самонабухващо брашно
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. смляна канела
- ½ чаена лъжичка настъргано индийско орехче
За глазурата:
- 175 г пудра захар
- 1½-2 супени лъжици портокалов сок
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете с олио и покрийте дъното и стените на 18 см квадратна тава с хартия за печене.
- Изсипете захарта, слънчогледовото олио и яйцата в голяма купа. Разбъркайте леко с дървена лъжица.
- Сложете морковите, стафидите и портокаловата кора.
- В купа пресейте брашното, содата бикарбонат, канелата и индийското орехче. Разбъркайте всичко.
- Изсипете сместа в подготвената форма и печете 40-45 минути, или докато я почувствате твърда и еластична, когато я натиснете в центъра.
- Охладете кекса в тавата за 5 минути, след което го обърнете, отлепете хартията и охладете върху решетка
- Разбийте пудрата захар и портокаловия сок в малка купа до гладкост.
- Поставете кекса върху чиния за сервиране и смело намажете глазурата отгоре.
- Поднесете с чаша кафе или чай.
ИЗБРАНО