Необходими продукти:
- 250 г масло, плюс допълнително за намазване
- 200 г тъмен шоколад, начупен на парчета
- 500 г обикновено брашно
- 500 г захар
- 2 с.л. какао на прах
- 1 ч.л. сода
- ½ ч.л. сол
- 2 големи яйца
- 200 г пълномаслено кисело мляко
- 400 г варено цвекло
- 4 с.л. червена боя за сладкиши
За глазурата:
- 200 г крема сирене тип "Филаделфия" на стайна температура
- 250 г меко масло
- 400 г пудра захар, пресята
- 2 ч. л. ванилов екстракт
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса
- Пригответе първата партида блатове, като намажете и постелите с хартия за печене две кръгли тави с падащо дъно и с диаметър 20 см.
- Внимателно разтопете 125 грама масло и 100 грама шоколад в тенджера.
- Смесете 250 грама брашно, 250 грама захар, 1 супена лъжица какао на прах, ½ чаена лъжичка сода и ¼ чаена лъжичка сол в голяма купа. В този момент, започнете да загрявате вода.
- Разбийте едно яйце със 100 г кисело мляко и 200 г цвекло в кухненски робот или блендер, докато сместа стане гладка.
- Изсипете сместа с цвекло към сухите съставки заедно с разтопената шоколадова смес и 150 мл вряща вода, след това разбъркайте добре.
- Добавете половината количество червена боя за сладкиши и разделете сместа между тавите. Изпечете блатовете за 25 минути, след което ги оставете да се охладят напълно на решетка извън формите за печене.
- Повторете всичко дотук, за да направите още два блата, ако нямате възможност да изпечете всички наведнъж.
- За да направите глазурата, разбийте за кратко заедно крема сиренето и маслото, след което добавете захарта и ванилията.
- Използвайте малко от глазурата, за да слепите вече охладените блатове един към друг, а с останалата част намажете тортата отвън и по желание украсете със захарни фигурки.
- Оставете тортата на хладно място, но не в хладилника, за да се стегне преди да я сервирате.