Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Лека торта с цвекло и шоколад

Лесно разнообразие в почивните дни

70’ Подготовка
30’ Време за готвене
12 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 250 г масло, плюс допълнително за намазване
  • 200 г тъмен шоколад, начупен на парчета
  • 500 г обикновено брашно
  • 500 г захар
  • 2 с.л. какао на прах
  • 1 ч.л. сода
  • ½ ч.л. сол
  • 2 големи яйца
  • 200 г пълномаслено кисело мляко
  • 400 г варено цвекло
  • 4 с.л. червена боя за сладкиши

За глазурата:

  • 200 г крема сирене тип "Филаделфия" на стайна температура
  • 250 г меко масло
  • 400 г пудра захар, пресята
  • 2 ч. л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса
  2. Пригответе първата партида блатове, като намажете и постелите с хартия за печене две кръгли тави с падащо дъно и с диаметър 20 см.
  3. Внимателно разтопете 125 грама масло и 100 грама шоколад в тенджера.
  4. Смесете 250 грама брашно, 250 грама захар, 1 супена лъжица какао на прах, ½ чаена лъжичка сода и ¼ чаена лъжичка сол в голяма купа. В този момент, започнете да загрявате вода.
  5. Разбийте едно яйце със 100 г кисело мляко и 200 г цвекло в кухненски робот или блендер, докато сместа стане гладка.
  6. Изсипете сместа с цвекло към сухите съставки заедно с разтопената шоколадова смес и 150 мл вряща вода, след това разбъркайте добре.
  7. Добавете половината количество червена боя за сладкиши и разделете сместа между тавите. Изпечете блатовете за 25 минути, след което ги оставете да се охладят напълно на решетка извън формите за печене.
  8. Повторете всичко дотук, за да направите още два блата, ако нямате възможност да изпечете всички наведнъж.
  9. За да направите глазурата, разбийте за кратко заедно крема сиренето и маслото, след което добавете захарта и ванилията.
  10. Използвайте малко от глазурата, за да слепите вече охладените блатове един към друг, а с останалата част намажете тортата отвън и по желание украсете със захарни фигурки.
  11. Оставете тортата на хладно място, но не в хладилника, за да се стегне преди да я сервирате.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло сол яйца бяла захар крема сирене пудра захар ванилия какао бяло брашно сода кисело мляко цвекло натурален шоколад

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче