Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Лека плодова торта с бисквити

От Стелияна Атанасова Стелияна Атанасова
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

пакет и половина обикновени бисквити,
1 кофичка кисело мляко,
1 кофичка,
400 г. цедено кисело мляко/или заквасена сметана,
1 желатин захар 1 чаена чаша,
плодове - по желание и според сезона, за предпочитане меки

за украса:
плодове нарязани, цветни пръчици, желирани бонбони/ по желание/

Бисквитите се начупват на малки парчета в кръгла форма с обръч, която се отваря. Може да се нарежат плодове между бискивитите-: банан, ягода, малини, кайсии или праскови, киви, мандарина, каквото предпочитате. Бисквитите се заливат с киселото мляко, подсладено с половината чаша захар. Ако искате да е по-сладко, добавете повече. Престояват така около 30 мин., за да се напоят. В млякото може да се настърже лимонова или портокалова кора за аромат. Ако между бисквитите не слагате плодове, в млякото, с което ги заливате може да се пасира плод и тогава да се залеят. След като бисквитите се напоят, се подслажда цеденото кисело мляко или сметаната, с останалата захар.

Към него се прибавя 1 желатин, предварително накиснат да набъбне в малко топла вода и разтворен за секунди в микровълновата фурна. Ако не сте сложили плодове между бисквитите, може да ги наредите отгоре и тогава заливате с подсладеното цедено мляко смесено с желатина. Заглаждате и украсявате както ви харесва, и работи фантазията.Оставяте тортата в хладилника да престои /поне два--три часа/, за да се стегне и след това отваряте формата.Колкото повече престои и се охлади, става по вкусна.

Ако разполагате с боя за сладкиши, може да оцветите леко млякото/сметаната , с което заливате тортата и според украсата отгоре, става още по-цветна и оригинална.

Тортата е много лесна, лека, бърза, вкусна и е любима на нашето семейство. Особено подходяща за лятото.

Да ви е сладко!

Дайте оценка:

Тагове: бяла захар кисело мляко желатин обикновени бисквити

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче