1 пакет кори за баница
( аз използвам предимно Фамилия).
За плънката са необходими:
4 яйца,
1 ч.ч. захар,
1 ч.ч. брашно,
1 бакпулвер,
1 ванилия,
1 ч.ч. смлени орехи. Всичко това се смесва по същата последователност, както са написани;
Сироп:
1 кг захар,
800 мл вода.
Вари се 15 мин. Това е пропорция за сиропа на мама за подобни сладкиши (баклави в средно големи тави). По този начин сиропа става нито блудкав, нито прекалено гъст, поне за нас :)
Завиването на самата баклава ми е малко трудно да го опиша, но все пак ще опитам. Взима се 1 кора и в средата на малката и страна се поставя 1 с.л. от плънката, от двете страни кората се повдига и се слагат една върху друга, така плънката остава по средата След това получената „лента” се хваща от единия край и се прегъва като триъгълник, така няколко пъти се превърта докато кората свърши.
Готовият триъгълник се поставя в намазнена тава, като отгоре също леко се намазва с олио и с нож се прави прорез по средата на триъгълника. По същия начин се правят останалите кори и плънката. Пече се на 180 С до приятен светъл карамелен цвят. Баклавата се оставя да изстине, след което се полива с горещ сироп. Тавата се захлупва с капак или друга тава и се повива с хавлия или нещо подобно за да изстине постепенно. Дано ви хареса :)
1 пакет кори за баница
( аз използвам предимно Фамилия).
За плънката са необходими:
4 яйца,
1 ч.ч. захар,
1 ч.ч. брашно,
1 бакпулвер,
1 ванилия,
1 ч.ч. смлени орехи. Всичко това се смесва по същата последователност, както са написани;
Сироп:
1 кг захар,
800 мл вода.
Вари се 15 мин. Това е пропорция за сиропа на мама за подобни сладкиши (баклави в средно големи тави). По този начин сиропа става нито блудкав, нито прекалено гъст, поне за нас :)
Завиването на самата баклава ми е малко трудно да го опиша, но все пак ще опитам. Взима се 1 кора и в средата на малката и страна се поставя 1 с.л. от плънката, от двете страни кората се повдига и се слагат една върху друга, така плънката остава по средата След това получената „лента” се хваща от единия край и се прегъва като триъгълник, така няколко пъти се превърта докато кората свърши.
Готовият триъгълник се поставя в намазнена тава, като отгоре също леко се намазва с олио и с нож се прави прорез по средата на триъгълника. По същия начин се правят останалите кори и плънката. Пече се на 180 С до приятен светъл карамелен цвят. Баклавата се оставя да изстине, след което се полива с горещ сироп. Тавата се захлупва с капак или друга тава и се повива с хавлия или нещо подобно за да изстине постепенно. Дано ви хареса :)
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност