Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кюфтенца с доматен сос и подправки

Класическо ястие с нов вкус

15’ Подготовка
35’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 400 г телешка кайма
  • 20 г копър, едро нарязан
  • ½ ч.л. сода бикарбонат
  • 3 с.л. зехтин
  • 2 глави шалот, нарязани на ситно
  • 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 зелена люта чушка, нарязана на ситно
  • 1 с. л. доматено пюре
  • 2 х 400 г консерви нарязани домати
  • 2 ч.л. смлян кардамон
  • Настърганата кора и сокът от 1 лайм
  • 1 ч.л. захар
  • кус-кус, ориз или плоски питки за сервиране

Начин на приготвяне:

  1. В купа смесете телешката кайма, половината копър, содата, която ще помогне да запазите кюфтетата сочни, и обилно количество сол и черен пипер.
  2. От готовата смес оформете около 20 кюфтета, след което ги приберете в хладилника, докато приготвяте соса.
  3. Загрейте 2 от супените лъжици зехтин в голям, плитък тиган или съд, който може след това да сложите във фурната, на средно слаб огън и запържете шалота, чесъна, лютата чушка и щипка сол за 8-10 минути, докато лукът леко се карамелизира.
  4. Добавете доматеното пюре и леко увеличете котлона. Гответе, докато потъмнее, около 2-3 минути.
  5. Добавете нарязаните домати, 150 мл вода, кардамона, кората от лайм, захарта и хубава щипка сол. Оставете да заври, след това намалете котлона и гответе 10 минути.
  6. Загрейте грила на фурната на висока степен.
  7. Сложете кюфтенцата в соса, покрийте с капак и гответе 8-10 минути, докато са почти готови.
  8. Махнете капака, след което сложете тигана/съда във фурната за 4-5 минути, докато горната част на месото придобие златист загар.
  9. Извадете ястието от фурната и оставете леко да се охлади.
  10. Смесете останалата част от копъра със сока от лайм, останалата 1 супена лъжица олио, щипка захар и малко сол.
  11. Разпределете маринатата върху кюфтенцата, след което ги сервирайте с гарнитура от марокански кус-кус, ориз или плоски хлебчета.
  12. След като изстине ще може да съхранявате ястието в хладилника до 48 часа.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън лук домати кайма пресен копър бяла захар люти чушки сода доматено пюре кардамон

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче