Необходими продукти:
- 400 г телешка кайма
- 20 г копър, едро нарязан
- ½ ч.л. сода бикарбонат
- 3 с.л. зехтин
- 2 глави шалот, нарязани на ситно
- 3 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 зелена люта чушка, нарязана на ситно
- 1 с. л. доматено пюре
- 2 х 400 г консерви нарязани домати
- 2 ч.л. смлян кардамон
- Настърганата кора и сокът от 1 лайм
- 1 ч.л. захар
- кус-кус, ориз или плоски питки за сервиране
Начин на приготвяне:
- В купа смесете телешката кайма, половината копър, содата, която ще помогне да запазите кюфтетата сочни, и обилно количество сол и черен пипер.
- От готовата смес оформете около 20 кюфтета, след което ги приберете в хладилника, докато приготвяте соса.
- Загрейте 2 от супените лъжици зехтин в голям, плитък тиган или съд, който може след това да сложите във фурната, на средно слаб огън и запържете шалота, чесъна, лютата чушка и щипка сол за 8-10 минути, докато лукът леко се карамелизира.
- Добавете доматеното пюре и леко увеличете котлона. Гответе, докато потъмнее, около 2-3 минути.
- Добавете нарязаните домати, 150 мл вода, кардамона, кората от лайм, захарта и хубава щипка сол. Оставете да заври, след това намалете котлона и гответе 10 минути.
- Загрейте грила на фурната на висока степен.
- Сложете кюфтенцата в соса, покрийте с капак и гответе 8-10 минути, докато са почти готови.
- Махнете капака, след което сложете тигана/съда във фурната за 4-5 минути, докато горната част на месото придобие златист загар.
- Извадете ястието от фурната и оставете леко да се охлади.
- Смесете останалата част от копъра със сока от лайм, останалата 1 супена лъжица олио, щипка захар и малко сол.
- Разпределете маринатата върху кюфтенцата, след което ги сервирайте с гарнитура от марокански кус-кус, ориз или плоски хлебчета.
- След като изстине ще може да съхранявате ястието в хладилника до 48 часа.