Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кремообразно ризото със скариди

С полъх на море

15’ Подготовка
30’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 250 г ориз "Арборио"
  • 300 г почистени скариди
  • 1 малка глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 100 мл бяло вино
  • 750 мл горещ бульон - зеленчуков или рибен
  • 50 г пармезан, настърган
  • 30 г масло
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Прясна мащерка или розмарин за аромат

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте 1 с.л. зехтин в тиган и запържете скаридите за около 2 минути от всяка страна, докато станат златисти. Овкусете със сол, черен пипер и лимонов сок, след което ги извадете от тигана.
  2. В същия тиган добавете още 1 с.л. зехтин и сотирайте ситно нарязаните лук и чесън на слаб огън, докато станат прозрачни.
  3. Прибавете ориза и разбъркайте добре, за да се покрие със зехтин. Запържете го за 1-2 минути, докато леко стане стъклен.
  4. Налейте бялото вино и оставете да се изпари алкохолът, като разбърквате често.
  5. Започнете да наливате бульона на части - около един черпак наведнъж. Разбърквайте постоянно и добавяйте следващата порция, когато оризът поеме течността.
  6. Когато оризът омекне, но е леко ал денте, добавете маслото, настъргания пармезан и скаридите. Разбъркайте добре и оставете за 2-3 минути да се свържат вкусовете.
  7. Поднесете ризотото топло, украсено с пресни билки и допълнително настърган пармезан по желание.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин бяло вино краве масло чесън черен пипер розмарин мащерка лук бульон лимонов сок ориз пармезан скариди

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче