Необходими продукти:
- 250 г ориз "Арборио"
- 300 г почистени скариди
- 1 малка глава лук
- 2 скилидки чесън
- 100 мл бяло вино
- 750 мл горещ бульон - зеленчуков или рибен
- 50 г пармезан, настърган
- 30 г масло
- 2 с.л. зехтин
- 1 ч.л. лимонов сок
- Сол и черен пипер на вкус
- Прясна мащерка или розмарин за аромат
Начин на приготвяне:
- Загрейте 1 с.л. зехтин в тиган и запържете скаридите за около 2 минути от всяка страна, докато станат златисти. Овкусете със сол, черен пипер и лимонов сок, след което ги извадете от тигана.
- В същия тиган добавете още 1 с.л. зехтин и сотирайте ситно нарязаните лук и чесън на слаб огън, докато станат прозрачни.
- Прибавете ориза и разбъркайте добре, за да се покрие със зехтин. Запържете го за 1-2 минути, докато леко стане стъклен.
- Налейте бялото вино и оставете да се изпари алкохолът, като разбърквате често.
- Започнете да наливате бульона на части - около един черпак наведнъж. Разбърквайте постоянно и добавяйте следващата порция, когато оризът поеме течността.
- Когато оризът омекне, но е леко ал денте, добавете маслото, настъргания пармезан и скаридите. Разбъркайте добре и оставете за 2-3 минути да се свържат вкусовете.
- Поднесете ризотото топло, украсено с пресни билки и допълнително настърган пармезан по желание.
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
ИЗБРАНО