Необходими продукти:
- 2 с.л. зехтин
- 1 глава лук, накълцана на ситно
- 2 скилидки чесън, смачкани
- 500 г тиква, обелена и нарязана на 3 сантиметрови кубчета
- 50-100 мл пълномаслено мляко
- 2 с.л. доматено пюре
- 2 с.л. маскарпоне
- 350 г вид къса паста
- 40 г настърган пармезан
Начин на приготвяне:
- Загрейте зехтина в тиган на средна температура. Запържете в него лука с щипка сол за 10-15 мин., докато омекне и стане прозрачен. Добавете чесъна и запържете за още около минута. Свалете тигана от котлона и оставете да се охлади леко.
- През това време сварете тиквата в подсолена вода за 10-15 мин. Трябва да омекне.
- Сложете я в блендер, сипете при нея 50 мл от млякото, лука и чесъна и блендирайте до получаването на гладка смес. Добавете още мляко, ако ви се струва гъста.
- В голям и дълбок тиган на ниска степен на котлона сипете тиквената смес, доматеното пюре и маскарпонето. Разбъркайте и оставете да се загрее.
- Сварете пастата според описанията на опаковката. Когато е готова, запазете няколко чаши от водата преди да я отцедите.
- Сложете пастата при соса, сипете 50-100 мл от водата, в която сте я варили и поръсете с пармезана. Овкусете с още сол, ако е необходимо.
- Сервирайте пастата поръсена с пармезан
ИЗБРАНО