За крема: 2 жълтъка от яйце, 100 мл сметана, 300 мл прясно мляко, 2 с. л. с куп нишесте, 2 с. л. захар, 2 с.л. ванилена захар, 1 с.л. коняк; За желето: 1 ч. ч. почистени от костилките череши, 2 с. л. захар, 100 г вода, 5 г желатин, 1 лист индрише, 1 ч. л. лимонов сок, кора на лимон
Крем
Млякото и сметаната се оставят да заврят на слаб огън в тенджера. Жълтъците се разбиват леко с тел и към тях се прибавят коняка и нишестето. Сместа се изсипва във врящото мляко и разбърква. Добавят се захарта и ванилията и се вари 4-5 минути до сгъстяване. Полученият гъст крем се разсипва в чашки. Ако ще се обръща се сипва в изплакнати със студена вода купички, например за крем карамел
Желе
Черешите, захарта и водата се слагат в подходящ съд на котлона на слаб огън. Добавя се цяла лимоновата кора и се вари 10-15 минути. Накрая се прибавя лимоновия сок и листото от индрише и се вари още 2-3 минути. Прибавя се набъбналия желатин, предварително накиснат в малко вода. Оставя се малко да застине и се разпределя върху крема. Оставя се на студено да се стегне - около 2-3 часа или повече
За крема: 2 жълтъка от яйце, 100 мл сметана, 300 мл прясно мляко, 2 с. л. с куп нишесте, 2 с. л. захар, 2 с.л. ванилена захар, 1 с.л. коняк; За желето: 1 ч. ч. почистени от костилките череши, 2 с. л. захар, 100 г вода, 5 г желатин, 1 лист индрише, 1 ч. л. лимонов сок, кора на лимон
Крем
Млякото и сметаната се оставят да заврят на слаб огън в тенджера. Жълтъците се разбиват леко с тел и към тях се прибавят коняка и нишестето. Сместа се изсипва във врящото мляко и разбърква. Добавят се захарта и ванилията и се вари 4-5 минути до сгъстяване. Полученият гъст крем се разсипва в чашки. Ако ще се обръща се сипва в изплакнати със студена вода купички, например за крем карамел
Желе
Черешите, захарта и водата се слагат в подходящ съд на котлона на слаб огън. Добавя се цяла лимоновата кора и се вари 10-15 минути. Накрая се прибавя лимоновия сок и листото от индрише и се вари още 2-3 минути. Прибавя се набъбналия желатин, предварително накиснат в малко вода. Оставя се малко да застине и се разпределя върху крема. Оставя се на студено да се стегне - около 2-3 часа или повече
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност