Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Козунак с орехи и локум

Подходящ за Великден и не само

От Марияна Желева Марияна Желева
50’ Подготовка
50’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

Необходими продукти:

  • Яйца-6 бр.
  • прясно мляко-250 мл.
  • олио-80 мл. за доомесване и мазане на плота
  • ванилия – 1 бр. прахче
  • Олио-170 мл.
  • Захар-250 гр.
  • прясна Мая-1 кубче
  • Брашно – около 1 кг.
  • Яйца-1 бр. за намазване
  • Захар – за поръсване
  • Олио-за намазване на формата
  • Сол-1 щипка
  • Локум
  • Орехи

Начин на приготвяне:

 

  1. Слагаме маята в купичка, заедно със захарта около 1 с.л и 1 с.л брашно.
  2. Стопляме прясното мляко на котлона леко. Прибавяме го при маята и разбъркваме. Оставяме маята да шупне.
  3. Стаята в която правим козунака трябва да е топла, а самото тесто и вече оформен козунак покриваме.
  4. Вадим яйцата, олиото на стайна температура преди това, заедно с маята. Разбиваме яйцата в купа с вилица.
  5. Прибавяме захарта при яйцата и разбъркваме отново, докато захарта се постопи.
  6. Пресяваме брашното със сито в тавичка. Правим си кладенче в брашното с ръка и поръсваме с щипка сол.
  7. Слагаме яйцата и шупналата мая в кладенчето. Добавяме олиото и прясното мляко, ванилията също.
  8. Замесваме меко тесто върху намазан с олио плот. Използваме олио опри омесването.
  9. Омесеното тесто слагаме в купа, леко намазнена на топло да втаса за 40 мин. Вадим го и го омесваме още веднъж за кратко.
  10. Делим го на три топки. Режем си локума на малки парчета.
  11. Орехите ги почистваме и режем на малки парчета. Оформяме три дълги продълговати парчета с ръце. В тях редим локум и орехи и оформяме като фитили.
  12. Подреждаме ги един до друг. Сплитаме ги на плитка. Слагаме хартия за печене в тавичка или форма за козунаци, като преди това дъното също го мажем с олио.
  13. Слагаме плитката пълна с орехи и локум. Оставяме да втаса докато си удвои обема. Бучваме 3-4 локума отгоре в места, където сме сплитали плитката. Бучваме на места орехи. Разбиваме яйцето и мажем с четка. Поръсваме със захар.
  14. Печем на 170 градуса до изпичането му.
  15. По време на печенето към половината от времето сложих фолио отгоре за да не прегори козунака. Да ви е сладко!

Дайте оценка:

Тагове: сол олио яйца бяла захар ванилия бяло брашно прясно мляко прясна мая локум

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче