Необходими продукти:
- Яйца-6 бр.
- прясно мляко-250 мл.
- олио-80 мл. за доомесване и мазане на плота
- ванилия – 1 бр. прахче
- Олио-170 мл.
- Захар-250 гр.
- прясна Мая-1 кубче
- Брашно – около 1 кг.
- Яйца-1 бр. за намазване
- Захар – за поръсване
- Олио-за намазване на формата
- Сол-1 щипка
- Локум
- Орехи
Начин на приготвяне:
- Слагаме маята в купичка, заедно със захарта около 1 с.л и 1 с.л брашно.
- Стопляме прясното мляко на котлона леко. Прибавяме го при маята и разбъркваме. Оставяме маята да шупне.
- Стаята в която правим козунака трябва да е топла, а самото тесто и вече оформен козунак покриваме.
- Вадим яйцата, олиото на стайна температура преди това, заедно с маята. Разбиваме яйцата в купа с вилица.
- Прибавяме захарта при яйцата и разбъркваме отново, докато захарта се постопи.
- Пресяваме брашното със сито в тавичка. Правим си кладенче в брашното с ръка и поръсваме с щипка сол.
- Слагаме яйцата и шупналата мая в кладенчето. Добавяме олиото и прясното мляко, ванилията също.
- Замесваме меко тесто върху намазан с олио плот. Използваме олио опри омесването.
- Омесеното тесто слагаме в купа, леко намазнена на топло да втаса за 40 мин. Вадим го и го омесваме още веднъж за кратко.
- Делим го на три топки. Режем си локума на малки парчета.
- Орехите ги почистваме и режем на малки парчета. Оформяме три дълги продълговати парчета с ръце. В тях редим локум и орехи и оформяме като фитили.
- Подреждаме ги един до друг. Сплитаме ги на плитка. Слагаме хартия за печене в тавичка или форма за козунаци, като преди това дъното също го мажем с олио.
- Слагаме плитката пълна с орехи и локум. Оставяме да втаса докато си удвои обема. Бучваме 3-4 локума отгоре в места, където сме сплитали плитката. Бучваме на места орехи. Разбиваме яйцето и мажем с четка. Поръсваме със захар.
- Печем на 170 градуса до изпичането му.
- По време на печенето към половината от времето сложих фолио отгоре за да не прегори козунака. Да ви е сладко!