Необходими продукти:
- Яйца-5 бр.
- Захар-340 г
- прясно мляко-300 мл
- ванилия-1 ампула или прахче
- настъргана кората от 1 портокал
- сок от портокал-4 ч.л.
- брашно- около 1,100 гр.
- сол-1 щипка
- суха мая-11 г
- масло-90 г
- олио – 70 мл
- жълтък +2 с.л. прясно мляко
- захар за поръсване
- локум- 3 1/2 кутии
- олио за намазване на плота
Начин на приготвяне:
- Изкарваме продуктите на стайна температура.
- Пресяваме брашното в тавичка. Вътре слагаме сухата мая. После добавяме щипка сол.
- Разбиваме яйцата с вилица в купа. Добавяме и захарта вътре и отново разбиваме.
- Правим си кладенче и в него слагаме яйчено захарната смес.
- Настъргваме кора на един портокал и я прибавяме и нея в брашното заедно с пресен портокалов сок.Прибавяме ванилията.
- Затопляме леко прясното мляко и го слагаме също в брашното. С ръка започваме да разбъркваме.
- Смесваме мекото масло и олиото и го прибавяме на части докато замесваме тестото.Омесваме хубаво меко тесто.
- Намазваме голяма купа или тавичка с олио и го слагаме вътре да втаса на топло. Втасва до удвояване на обема.
- Намазваме плота с олио и го замесваме пак.
- Делим тестото на 4 части. От всяка оформяме топка. Разточваме всяка и режем на дванадесет триъгълника.
- Отваряме си кутиите локум. От две големи локумчета си оформяме три равни по големина части.Разтягаме така оформените части с ръце, като разтегнати фитили.
- В основата на всеки слагаме по 2/3 от едно разтегнато с ръце локумче.
- Навиваме кифлите и краищата ги подвиваме навътре, да ни се получат нещо като виенски кифлички. Оформят се пет части в кифлата.
- Така навиваме всички и ги подреждаме в тава с хартия за пече. Оставяме ги да втасат на топло, но само първата тава, защото докато правим другите те сами си втасват.
- Разбиваме жълтъка с прясното мляко и мажем отгоре кифлите. Поръсваме със захар и печем на 180 гр. до готовност. Да ви е сладко!