Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Козуначени кифли с аромат на портокал и локум

Подходящи за закуска

От Марияна Желева Марияна Желева
20’ Подготовка
20’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

Необходими продукти:

  • Яйца-5 бр.
  • Захар-340 г
  • прясно мляко-300 мл
  • ванилия-1 ампула или прахче
  • настъргана кората от 1 портокал
  • сок от портокал-4 ч.л.
  • брашно- около 1,100 гр.
  • сол-1 щипка
  • суха мая-11 г
  • масло-90 г
  • олио – 70 мл
  • жълтък +2 с.л. прясно мляко
  • захар за поръсване
  • локум- 3 1/2 кутии
  • олио за намазване на плота

Начин на приготвяне:

  1. Изкарваме продуктите на стайна температура.
  2. Пресяваме брашното в тавичка. Вътре слагаме сухата мая. После добавяме щипка сол.
  3. Разбиваме яйцата с вилица в купа. Добавяме и захарта вътре и отново разбиваме.
  4. Правим си кладенче и в него слагаме яйчено захарната смес.
  5. Настъргваме кора на един портокал и я прибавяме и нея в брашното заедно с пресен портокалов сок.Прибавяме ванилията.
  6. Затопляме леко прясното мляко и го слагаме също в брашното. С ръка започваме да разбъркваме.
  7. Смесваме мекото масло и олиото и го прибавяме на части докато замесваме тестото.Омесваме хубаво меко тесто.
  8. Намазваме голяма купа или тавичка с олио и го слагаме вътре да втаса на топло. Втасва до удвояване на обема.
  9. Намазваме плота с олио и го замесваме пак.
  10. Делим тестото на 4 части. От всяка оформяме топка. Разточваме всяка и режем на дванадесет триъгълника.
  11. Отваряме си кутиите локум. От две големи локумчета си оформяме три равни по големина части.Разтягаме така оформените части с ръце, като разтегнати фитили.
  12. В основата на всеки слагаме по 2/3 от едно разтегнато с ръце локумче.
  13. Навиваме кифлите и краищата ги подвиваме навътре, да ни се получат нещо като виенски кифлички. Оформят се пет части в кифлата.
  14. Така навиваме всички и ги подреждаме в тава с хартия за пече. Оставяме ги да втасат на топло, но само първата тава, защото докато правим другите те сами си втасват.
  15. Разбиваме жълтъка с прясното мляко и мажем отгоре кифлите. Поръсваме със захар и печем на 180 гр. до готовност. Да ви е сладко!

Дайте оценка:

Тагове: сол олио яйца бяла захар ванилия бяло брашно прясно мляко локум суха мая

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче