Медено тесто - 3 яйца, от които се отделят 2-та белтъка за глазурата, 1 непълна ч.ч. захар, 2 с.л. мед,1 с.л. канела, 5-6 зърна ситно счукан карамфил, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1/2 ч.ч. олио, 3 1/2 ч.ч. брашно. Глазура - 2 белтъка, 250 гр. пресята пудра захар, 1 с.л. вода, лимонов сок, сладкарски бои.
Меденото тесто се приготвя по следния начин - разбиват се яйцата със захарта, прибавят се меда, олиото, канелата и карамфила.Част от брашното се разбърква със содата и се сипва при непрекъснато бъркане в сместа. Постепенно се добавя още брашно - колкото поеме, за да стане твърдо тесто. Омесва се добре и се разточва на кора с дебелина около 0.5 см. Меденките се изрязват с формички за сладки или пък ако ще се прави къщичка се изрязва по предварително подготвен шаблон. Нареждат се в тава, покрита с готварска хартия, като се оставя достатъчно място между тях. Пекат се 5-6 мин., при около 200 градуса, в предварително загрята фурна. Отгоре трябва да са леко меки и да не са кафяви. Глазурата се приготвя като белтъците, лимоновия сок, водата и пудрата захар се разбият на гъст сняг. Добре е да се разбие на два пъти, тъй като засъхва бързо и се работи трудно. Оцветява се със сладкарските боички и курабийките се украсяват след като вече са изстинали.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.