300 г прясно мляко,
5 суп. лъж. кисело мляко,
4-5 суп. лъж. олио,
1 кубче мая,
3 яйца,
2 суп. лъж. захар,
1 суп. лъж. сол,
около 1 кг брашно
за намазване:
2-3 суп. лъж. олио,
2-3 суп. лъж. прясно мляко,
1 жълтък,
мак и сусам за ръсене
Подходяща за празничната трапеза.
Половината прясно мляко се затопля и в него се поставя маята, лъжичка захар и лъжичка брашно. В голяма купа се сипва брашно (пресято), прави се кладенче и се добавят останалите продукти. Замесва се меко тесто. Оставя се да втаса леко. Размесва се отново и се разделя на шест равни топки. Петте топки се разточват на кръгли кори, малко по-малки от дъното на разглобяема форма за торта, дъното се намазва с олио и се слага в средата на голяма тава и върху него се подреждат корите. Като четирите кори се мажат с олио и се слагат една върху друга. Слага се петата кора без да се маже. С остър нож, от центъра навън, корите се срязват на осем части (като торта), без да се стига до края. Всяка срязана се обръща навън към края на формата (така се получават листа на цветето). Отворът по средата, който се образува от обръщането на листата го запълваме, като разточваме шестата кора (от която може малко топченце да се отдели за звездичките за украса). Мажем я с олио, навиваме на руло. Режем и с отрязъка на горе подреждаме в празния кръг. Остава се за 30 минути да втаса. След това се маже с разбитото яйце, олио и мляко. Ръсите в средата с мак, а листата със сусам. Печете на 180 градуса до златист цвят. Още гореща се маже с масло.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност