За 10-11 литра гювеч.
Около 1 кг свинско месо,
около 1 кг пилешко месо,
около 3 кг кисело зеле,
200 мл олио,
1 супена лъжица червен пипер,
подправки за месото (може да ползвате готови за барбекю или за скара) по желание на домакинята.
За сармите:
600 г кайма,
1 1/2 чаена чаша ориз,
1/2 чаена чаша олио,
1/2 чаена лъжица червен пипер,
1-2 супени лъжици лютеница,
1 пакетче кимион (10 г),
малко черен пипер,
щипка сол,
около 100 мл зелева чорба (вътре се слага в сместа за сармите)
Споделям за коледната трапеза. Блюдо, подходящо за добра приятелска компания. Насища, създава настроение и върви с вино.
Месото се нарязва като за пържоли. Леко се начукват и се поръсват с подправките. Режем зелето на ситно и го задушаваме в олиото хубаво, докато поомекне. Махаме го от огъня, прибавяме червения пипер и хубаво го разбъркваме със зелето. В голям гювеч поставяме половината от задушеното зеле и върху него нареждаме свинското месо, после слагаме останалата част от зелето и подреждаме пилешкото месо. Омесваме всички продукти за сармите без задушаване (всичко сурово). Свиваме сармите и със сармите покриваме пилешките пържоли. Отгоре слагаме чиния да притиска сармите. Заливаме гювеча с вряща вода до равно ниво на сармите. Слагаме във фурната на 180 градуса за 3-4 часа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.