Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Класическа домашна майонеза

Доставете си това удоволствие

15’ Подготовка
0’ Време за готвене
6 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 2 жълтъка
  • 1 супена лъжица дижонска горчица
  • 250 мл слънчогледово олио
  • 2 ч.л. бял винен оцет или лимонов сок

Начин на приготвяне:

  1. Изсипете жълтъците и горчицата в купа, подправете със сол и черен пипер и разбийте с бъркалка, докато се смесят напълно.
  2. Докато разбивате непрекъснато, добавете малка капка олио и продължете, докато се смесят напълно, след това добавете още една капка и продължете така, докато жълтъците и олиото се смесят и започнат да се сгъстяват.
  3. След като сте сигурни, че олиото и яйцата започват да образуват обща смес, можете да добавяте олиото на тънка струйка, но бъдете внимателни, тъй като ако това се случва твърде бързо, ще пресечете майонезата.
  4. Когато видите, че сосът вече се е получил, разбийте оцета или лимоновия сок и подправете на вкус. Майонезата е готова.
  5. Ще може да се съхранява в хладилника за два дни.

Дайте оценка:

Тагове: горчица олио оцет лимон яйца