Необходими продукти:
- 2 жълтъка
- 1 супена лъжица дижонска горчица
- 250 мл слънчогледово олио
- 2 ч.л. бял винен оцет или лимонов сок
Начин на приготвяне:
- Изсипете жълтъците и горчицата в купа, подправете със сол и черен пипер и разбийте с бъркалка, докато се смесят напълно.
- Докато разбивате непрекъснато, добавете малка капка олио и продължете, докато се смесят напълно, след това добавете още една капка и продължете така, докато жълтъците и олиото се смесят и започнат да се сгъстяват.
- След като сте сигурни, че олиото и яйцата започват да образуват обща смес, можете да добавяте олиото на тънка струйка, но бъдете внимателни, тъй като ако това се случва твърде бързо, ще пресечете майонезата.
- Когато видите, че сосът вече се е получил, разбийте оцета или лимоновия сок и подправете на вкус. Майонезата е готова.
- Ще може да се съхранява в хладилника за два дни.
ИЗБРАНО