3 яйца
1 водна чаша захар
200 г кисело мляко
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. бакпулвер
1 ванилия
5 с. л. олио
1 водна ч. и половина брашно
череши
1 пакетче маково семе
1 пакет лимонова глазура за поръсване
1 к. л .канела
1 ч. л. захар
1 ч. л. брашно
1 с. л. коняк
Черешите се почистват от костилката, заделят се няколко с дръжки за украса. Поръсваме ги със захар, канела, коняк и оставяме за кратко да се мариноват. Разбиваме яйцата със захарта, добавят се олиото, киселото мляко с разбита в него сода, ванилията и брашното с бакпулвера. Прибавя се маковото семе и разбъркваме сместа.
В намаслена и набрашнена тавичка сипваме кексовата смес. Отгоре се нареждат черешите, като преди това се овалват или в брашно или в нишесте без да се притискат, при печене те потъват.
Печем кекса в загрята фурна на 160 с вентилатор за 30 мин. Изважда се и щом се охлади заливаме с лимоновата глазура, приготвена по указание. Отгоре се нареждат черешки и листа мента. Сервира се със плодов сироп от ягоди или череши.
Вкусно, лятно и свежо!
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.