Необходими продукти:
- 800 г калмари, почистени
- 3 с.л. зехтин
- сол
- пипер
- лимонов сок
За плънката:
- 300 г калмари (перките и пипалата)
- 2 с.л. зехтин
- сол
- пипер
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 1 с.л. прясна мащерка, наситнена
- 30 г узо
- 100 г ориз
- 450 г вода
- 2 с.л., магданоз, нарязан на ситно
- 2 с.л. копър, нарязан на ситно
- 1 лимон
При сервиране:
- магданоз, наситнен
- лимон, на резенчета
Да приготвим плънката:
- Нарежете на ситно пипалата и перките на калмарите, а коремчетата запазете цели, за да ги напълните по-късно.
- Загрейте добре един тиган на силен огън.
- Добавете зехтина и след това ситно нарязаните парчета от пипалата и перките.
- Овкусете ги със сол и черен пипер и ги оставете да се карамелизират за 3-4 минути. Уверете се, че не разклащате тигана прекалено на често, за да не се изпари много от течността.
- Лукът се нарязва на ситно и се добавя в тигана.
- Нарежете чесъна на шайбички, добавете го в тигана и разбъркайте.
- Добавете мащерката и след това деглазирайте тигана с узото.
- Добавете ориза и водата, намалете силата на огъня и оставете плънката да къкри за около 15-20 минути.
- Свалете съда от котлона.
- Магданозът и копърът се нарязват на ситно и се добавят в тигана.
- Сложете настърганата кора и сока от 1 лимон и разбъркайте.
За калмарите:
- Загрейте фурната до 180°C с включен вентилатор.
- Напълнете коремчетата ("тубите") на калмарите със сместа от тигана, като внимавате да не слагате прекалено много, и след това забодете отворите им с клечки за зъби, за да не изтече плънката при печене.
- Прехвърлете ги в тава за печене.
- Добавете зехтина, солта, черния пипер и лимоновия сок и ги разбъркайте с ръце, за да се омеси всичко добре.
- Покрийте тавата с алуминиево фолио и я поставете във фурната за 30 минути на най-горната решетка.
- След това махнете фолиото и печете още 10 минути.
- Сервирайте с магданоз и резени лимон.