Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Калмари с плънка от ориз и узо

Отдайте се на прохладна лятна отмора с традиционна средиземноморска рецепта

10’ Подготовка
30’ Време за готвене
4 Порции
2 Трудност

 

Необходими продукти:

  • 800 г калмари, почистени
  • 3 с.л. зехтин
  • сол
  • пипер
  • лимонов сок

За плънката:

  • 300 г калмари (перките и пипалата)
  • 2 с.л. зехтин
  • сол
  • пипер
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с.л. прясна мащерка, наситнена
  • 30 г узо
  • 100 г ориз
  • 450 г вода
  • 2 с.л., магданоз, нарязан на ситно
  • 2 с.л. копър, нарязан на ситно
  • 1 лимон

При сервиране:

  • магданоз, наситнен
  • лимон, на резенчета

 

Да приготвим плънката:

  1. Нарежете на ситно пипалата и перките на калмарите, а коремчетата запазете цели, за да ги напълните по-късно.
  2. Загрейте добре един тиган на силен огън.
  3. Добавете зехтина и след това ситно нарязаните парчета от пипалата и перките.
  4. Овкусете ги със сол и черен пипер и ги оставете да се карамелизират за 3-4 минути. Уверете се, че не разклащате тигана прекалено на често, за да не се изпари много от течността.
  5. Лукът се нарязва на ситно и се добавя в тигана.
  6. Нарежете чесъна на шайбички, добавете го в тигана и разбъркайте.
  7. Добавете мащерката и след това деглазирайте тигана с узото.
  8. Добавете ориза и водата, намалете силата на огъня и оставете плънката да къкри за около 15-20 минути.
  9. Свалете съда от котлона.
  10. Магданозът и копърът се нарязват на ситно и се добавят в тигана.
  11. Сложете настърганата кора и сока от 1 лимон и разбъркайте.

За калмарите:

  1. Загрейте фурната до 180°C с включен вентилатор.
  2. Напълнете коремчетата ("тубите") на калмарите със сместа от тигана, като внимавате да не слагате прекалено много, и след това забодете отворите им с клечки за зъби, за да не изтече плънката при печене.

    Снимка: iStock by Getty Images

  3. Прехвърлете ги в тава за печене.
  4. Добавете зехтина, солта, черния пипер и лимоновия сок и ги разбъркайте с ръце, за да се омеси всичко добре.
  5. Покрийте тавата с алуминиево фолио и я поставете във фурната за 30 минути на най-горната решетка.
  6. След това махнете фолиото и печете още 10 минути.
  7. Сервирайте с магданоз и резени лимон.

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън сол черен пипер лук магданоз копър прясна мащерка лимон лимонов сок ориз калмари

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче