Необходими съставки:
За блатовете:
- 4 яйца
- 150 г захар
- 120 мл олио
- 120 мл прясно мляко
- 200 г брашно
- 30 г какао на прах
- 1 пакетче бакпулвер (10 г)
- 1 ванилия
За кокосовия крем:
- 500 мл прясно мляко
- 120 г захар
- 100 г грис
- 150 г кокосови стърготини
- 1 ванилия
За декорация:
- Кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
- Разбийте яйцата и захарта с миксер, докато сместа стане пухкава и удвои обема си.
- Добавете олиото и прясното мляко, като продължавате да разбивате.
- Пресейте брашното, какаото, бакпулвера и ванилията. Постепенно ги добавете към течната смес, като разбърквате с шпатула, за да запазите въздушността.
- Изсипете сместа в предварително намазана с масло и набрашнена правоъгълна тава.
- Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 20-25 минути или докато клечка за зъби излезе суха. Оставете да се охлади напълно.
- В касерола загрейте млякото и захарта, докато захарта се разтвори.
- Прибавете гриса на тънка струя, като бъркате непрекъснато, за да не се образуват бучки.
- Когато кремът започне да се сгъстява, добавете кокосовите стърготини и ванилията. Гответе още 2-3 минути, след което оставете да изстине.
- Разрежете охладения блат на две равни части.
- Разстелете кокосовия крем равномерно върху едната част и поставете втората половина от блата отгоре. Притиснете леко.
- Нарежете на триъгълни парчета.
- Поръсете пастичките с кокосови стърготини и поднесете.