Приготвянето на торта е истинско изкуство. Може би точно тя е олицетворение на творчеството в кулинарията.
Имате ли чудесен блат, имате перфектна основа да претворите всяка сладка идея в реалност. Затова ви представяме един универсален негов вариант, който може да съчетаете с всякакви други вкусове.
Направете обикновен яйчен крем или шоколадов. Сложете горски плодове, ягоди и глазура и се насладете на страхотен вкус.
А сега нека видим какво ще ви трябва.
Необходими продукти:
- 250г масло на стайна температура
- 250 г пудра захар
- Няколко капки есенция ванилия или 1 ч.л. ванилова паста
- 5 големи яйца
- 85 г обикновено брашно
- 100 г кисело мляко с висока масленост
- 250 г самонабухващо брашно
- 3 супени лъжици прясно мляко
За сиропа:
- 50 г пудра захар
- Няколко капки есенция ванилия или ½ ч.л. ванилова паста
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 160 градуса.
- Намаслете кръгла, дълбока 20 см тава, след това покрийте основата и стените ѝ с хартия за печене.
- С помощта на миксер разбийте заедно маслото, захарта, ванилията и ¼ чаена лъжичка сол, докато стане пухкава смес. След това сложете яйцата едно по едно, като разбивате отново с миксера добре след всяко (добавете 1 супена лъжица обикновено брашно, ако сместа започне да изглежда тежка, а не пухкава).
- Прибете киселото мляко. Смесете двата вида брашно, след това с помощта на голяма метална лъжица ги прибавете в тестото, последвани от прясното мляко.
- Изсипете сместа във формата и печете за 1 час и 20 минути, или докато блата се надигне добре и стане златист.
- Междувременно направете сиропа, като леко загреете 50 мл вода със захарта и ванилията в тиган, докато захарта се разтвори. Оставете настрани.
- След като блатът вече е изваден от фурната, оставете го да се охлади за 30 минути във формата, след което използвайте шиш, за да пробиете дупки по цялата му повърхност, като стигнете до дъното.
- Сиропирайте блата, като оставяте сиропът да попие напълно след всяка следваща лъжица.
- Оставете да изстине напълно, след което превърнете блата в бяло платно за творческите ви идеи.