Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да си приготвите универсален ванилов блат за торта

И развихрете фантазията си

20’ Подготовка
80’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Приготвянето на торта е истинско изкуство. Може би точно тя е олицетворение на творчеството в кулинарията. 

Имате ли чудесен блат, имате перфектна основа да претворите всяка сладка идея в реалност. Затова ви представяме един универсален негов вариант, който може да съчетаете с всякакви други вкусове. 

Направете обикновен яйчен крем или шоколадов. Сложете горски плодове, ягоди и глазура и се насладете на страхотен вкус.

А сега нека видим какво ще ви трябва.

Необходими продукти:

  • 250г масло на стайна температура
  • 250 г пудра захар
  • Няколко капки есенция ванилия или 1 ч.л. ванилова паста
  • 5 големи яйца
  • 85 г обикновено брашно
  • 100 г кисело мляко с висока масленост
  • 250 г самонабухващо брашно
  • 3 супени лъжици прясно мляко

За сиропа:

  • 50 г пудра захар
  • Няколко капки есенция ванилия или ½ ч.л. ванилова паста

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 160 градуса.
  2. Намаслете кръгла, дълбока 20 см тава, след това покрийте основата и стените ѝ с хартия за печене.
  3. С помощта на миксер разбийте заедно маслото, захарта, ванилията и ¼ чаена лъжичка сол, докато стане пухкава смес. След това сложете яйцата едно по едно, като разбивате отново с миксера добре след всяко (добавете 1 супена лъжица обикновено брашно, ако сместа започне да изглежда тежка, а не пухкава).
  4. Прибете киселото мляко. Смесете двата вида брашно, след това с помощта на голяма метална лъжица ги прибавете в тестото, последвани от прясното мляко.
  5. Изсипете сместа във формата и печете за 1 час и 20 минути, или докато блата се надигне добре и стане златист.
  6. Междувременно направете сиропа, като леко загреете 50 мл вода със захарта и ванилията в тиган, докато захарта се разтвори. Оставете настрани.
  7. След като блатът вече е изваден от фурната, оставете го да се охлади за 30 минути във формата, след което използвайте шиш, за да пробиете дупки по цялата му повърхност, като стигнете до дъното.
  8. Сиропирайте блата, като оставяте сиропът да попие напълно след всяка следваща лъжица.
  9. Оставете да изстине напълно, след което превърнете блата в бяло платно за творческите ви идеи.
ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: яйца пудра захар ванилия прясно мляко кисело мляко брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче