Необходими продукти:
- 3 котлета от сьомга
- черен пипер
- сол
- сокът на половин лимон
- 2 с.л. зехтин
За соса:
- 100 г масло
- 2 жълтъка
- 2 с.л. лимонов сок
- черен пипер
- сол
Начин на приготвяне:
- Овкусете котлетите от двете страни със сол и черен пипер на вкус. Изстискайте лимоновия сок върху тях и оставете в хладилник за около 20 минути да се мариноват добре.
- Пригответе сос Холандез като разтопите маслото и го оставите на страни. Поставете купа на водна баня и сипете жълтъците вътре. Започнете да разбивате с тел, докато започнат да се сгъстяват. Внимавайте купата да не докосва водата и температурата да не е прекалено силна, за да не се получи омлет. При непрекъснато бъркате се добавят маслото и лимоновия сок на тънка струя. Овкусява се със сол и черен пипер.
- Намажете горещ грил тиган със зехтина и запечете котлетите от двете страни за по 2 минути. В зависимост от това колко е дебелината на самите котлети е възможно времето за готовност да варира. Месото на рибата трябва да се отделя лесно, но да остане розово отвътре.
- Сервирайте по един котлет, полят със соса. За лека гарнитура добавете в порцията шепа листа от рукола или зелена салата.