Необходими продукти:
- 1½ супена лъжица масло
- 1 глава лук, нарязана
- 1 стрък целина, нарязан
- 3 скилидки чесън, 2 смачкани и 1 цяла
- 1 кг моркови, нарязани на ситно
- 1,5 л зеленчуков или пилешки бульон
- ½ малка връзка мащерка
- 2 дебели филийки квасен хляб
- 1 супена лъжица микс от семена
- 1 с. л. наситнен магданоз
- 1½ супена лъжица готварска сметана, плюс допълнително за сервиране
Начин на приготвяне:
- Загрейте 1 супена лъжица олио в голяма тенджера.
- Запържете лука и целината леко за 5 минути. Добавете пресования чесън и гответе още 1 мин.
- Сложете морковите, бульона и мащерката, след това подправете със сол и оставете да заври. Намалете до слаб огън и гответе под капак за 25 минути, докато морковите омекнат.
- Междувременно загрейте фурната на 220 градуса.
- Натрийте цялата скилидка чесън върху двете страни на филиите хляб. Накъсайте го на големи парчета и го поръсете с останалото масло, добра щипка сол и семената. Разпределете върху тава за печене и печете за 8-10 минути, докато стане златист и хрупкав. Накрая смесете с наситнения магданоз и оставете настрана.
- Извадете мащерката от тенджерата и я изхвърлете.
- Пасирайте супата до гладкост. Прибавете сметанта, разбъркайте и сервирайте в четири купички. Наредете отгоре крутоните и сложете струйка допълнително сметана, ако желаете.
ИЗБРАНО