Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Гладка и лека крем супа от моркови

Идеална за обяд в по-топлите дни

5’ Подготовка
25’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 1½ супена лъжица масло
  • 1 глава лук, нарязана
  • 1 стрък целина, нарязан
  • 3 скилидки чесън, 2 смачкани и 1 цяла
  • 1 кг моркови, нарязани на ситно
  • 1,5 л зеленчуков или пилешки бульон
  • ½ малка връзка мащерка
  • 2 дебели филийки квасен хляб
  • 1 супена лъжица микс от семена
  • 1 с. л. наситнен магданоз
  • 1½ супена лъжица готварска сметана, плюс допълнително за сервиране

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте 1 супена лъжица олио в голяма тенджера.
  2. Запържете лука и целината леко за 5 минути. Добавете пресования чесън и гответе още 1 мин.
  3. Сложете морковите, бульона и мащерката, след това подправете със сол и оставете да заври. Намалете до слаб огън и гответе под капак за 25 минути, докато морковите омекнат.
  4. Междувременно загрейте фурната на 220 градуса.
  5. Натрийте цялата скилидка чесън върху двете страни на филиите хляб. Накъсайте го на големи парчета и го поръсете с останалото масло, добра щипка сол и семената. Разпределете върху тава за печене и печете за 8-10 минути, докато стане златист и хрупкав. Накрая смесете с наситнения магданоз и оставете настрана.
  6. Извадете мащерката от тенджерата и я изхвърлете.
  7. Пасирайте супата до гладкост. Прибавете сметанта, разбъркайте и сервирайте в четири купички. Наредете отгоре крутоните и сложете струйка допълнително сметана, ако желаете.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло чесън мащерка лук моркови магданоз целина бульон готварска сметана хляб

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче