Продукти за блатовете:
10 белтъка,
10 с.л. захар,
200 гр смлени орехи,
2 с.л. брашно,
Продукти за жълтия крем:
500 мл прясно мляко,
10 жълтъка,
10 с.л. захар,
10 с.л. брашно, ванилия,
250 гр краве масло със стайна температура
Продукти за сметановия крем:
500 мл. течна сметана
6 с.л. захар
Продукти за кроканта:
150-200 гр захар
100-150 гр скълцани орехи
За шоколадовия ганаш:
200 гр. натурален шоколад,
200 гр. течна сметана
Начин на приготвяне:
Разбийте белтъците на пяна, добавете захарта и продължете да биете докато
получите пухкав "сняг". Прибавете постепенно пресятото брашно и смлените
ядки, като разбърквате внимателно, за да не спадне сместа.
Изпечете три блата в подмазана и набрашнена тава с диаметър 24 -26см.. Печете в загрята на 170 С фурна около 20- 25 мин.
За първия крем, разбийте жълтъците със захарта, прибавете брашното и
част от млякото (около 150-200 мл), докато получите смес с гъстота на
палачинково тесто. Останалото мляко сипете в тенджерка и го загрейте на
котлона до закипяване Прибавете врялото мляко към жълтъчната смес при
непрекъснато бъркане. Изсипете сместа обратно в тенджерката и варете
докато се сгъсти. Прибавете ванилията, покрийте сварения крем с
пластично фолио, за да да не хваща коричка отгоре и го оставете да се
охлади напълно. Готовият крем трябва да е много гъст.
Когато крема е съвсем студен, в отделен съд разбийте кравето масло
докато стане "побелее" . Прибавете към него студения жълтъчен крем лъжица по лъжица и продължете да разбивате, докато получите еднородна и пухкава маса. оставете го в хладилника, докато приготвите кроканта и другия крем.
За кроканта, постелете дъното на правоъгълна тавичка с хартия за печене и разпределете върху нея предвидените за кроканта скълцани ядки. Изсипете захарта в съд с дебело дъно и загрявайте докато захарта се карамелизира. Излейте карамела на тънък слой върху приготвената, поръсена с ядки хартия за печене и изчакайте да се охлади напълно. Извадете карамела заедно с хартията от тавичката и го натрошете, като минавате напред-назад с точилката върху него. Не го наситняйте прекалено много, защото няма да се усеща после в крема. Заделете малко от него, за да поръсите отгоре готовата торта.
За втория крем, разбийте течната сметана с предвидената за това захар
до сгъстяване. Прибавете към нея приготвения натрошен и охладен крокант
и разбъркайте внимателно.
Поставете единия блат върху подложка или поднос и намажете с 1/3 от жълтия
крем, а отгоре разстелете 1/3 от сметановия крем. Повторете това и със
следващите два блата, като с последната 1/3 от жълтия крем намажете
тортата и отстрани. Може да завършите със сметановия крем най-отгоре, аз предпочетох да има и шоколад, За целта загрях сметана до завиране и сложих в нея начупения шоколад. Бъркайте до пълното разтапяне на шокoлада. Трябва да получите гладък крем. Оставете да изстине малко и залейте тортата. Оставете я да пренощува в хладилника.
Украсата е по желание!
Ако искате да направите карамелени фигурки ето как става:
Поставете 3/4 ч.ч. захар с 1/2 ч.ч. вода и 1 к.л. лимонов сок в съд с дебело дъно и варете докато получите светъл карамел.
На хартия за печене с лъжичка разливайте на струйка карамела в желаните от вас форми. Като се стегне, отлепвайте го от хартията и го лепете върху тортата.
Забележка:
Карамелената декорация направете в деня на сервиране! Не я оставяйте да пренощува с нея, защото ще започне да се топи и ще си развали "фасона".
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност