Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Домашно точена закуска със спанак и сирене

Ароматна и вкусна

От Марияна Желева Марияна Желева
40’ Подготовка
20’ Време за готвене
0 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • спанак – 2 кг
  • сол - на вкус
  • чубрица - на вкус
  • яйца - 2 бр.
  • вода - 400 мл
  • брашно - 800 г
  • олио - 2 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • мая - 1 кубче
  • сол - 1 щипка
  • олио - за намазване на тавата
  • брашно - за разточване на листите и набрашняване на тавата
  • жълтък - 1 бр. за намазване с 1 с.л олио и 2 с.л прясно мляко
  • сирене – 200 г натрошено
  • пресен лук – 2 бр.


Начин на приготвяне:

  1. Пресяваме брашното в голям съд. Стопляме леко водата и в нея си размиваме кубчето мая. Оставяме го покрито с кърпа за 5-6 мин., като вътре добавяме и 2 с.л брашно. Разбъркваме.
  2. Правим си кладенче в средата на брашното, което сложихме в съда. Слагаме водата с маята в брашното, плюс 2 с.л. олио и 1 с.л. оцет. Добавяме 1 щипка сол, като не прекаляваме със солта. Разбъркваме колкото можем.
  3. Набрашняваме си плота. Замесваме си меко тесто. След като сме замесили хубаво тестото го оставяме втаса на топло.
  4. Почистваме си спанака.
  5. Слагаме тенджелка с вода на котлона да заври и за 2-3 мин. го попарваме. Аз лично го попарвам, но съм го правила и с не попарен, суров. Изваждаме спанака внимателно. Нарязваме спанака на дребно.
  6. Добавяме сушена ронена чубрица на вкус и малко сол на вкус.
  7. Измиваме зеленият лук и го нарязваме на ситно. Натрошаваме сиренето. Използваме по твърдичко, за да се усеща. Разбъркваме да може да си поемат всички аромати от подправките.
  8. Вече готов, праза го дърпаме. След като изстине, го делим на 4 равни части. От всички части оформяме топки с набрашнени ръце. Слагаме ги в кърпа и ги завиваме. Аз ги слагам върху мека кърпа и ги завивам с другия ѝ край в топла стая.
  9. Набрашняваме си плота, точилката също. Ползваме дебела точилка. Разточваме лист с форма на овал.
  10. След като вече е поизстинал празът, слагаме две яйца. Разбъркваме много добре. Ако искате първо ги разбийте добре в купичка и после ги изсипете при праза, който задушихме и му сложихме китка от подправки. Разбъркваме пак.
  11. Разделяме си сместа на 4 равни части. Върху първия разточен лист слагаме от сместа богато - толкова, че да има много и да покрие листа. Докато разточваме листа с желана форма, пак го набрашняваме, да не ни лепне. Листът не трябва да е тънък прекалено. Количеството маже да се види на снимката.
  12. Навиваме на руло, като краищата ги подмушваме, за да не протече плънката.
  13. Намазваме си тавата на фурната с олио. Слагаме едното руло по дължина. В тавата редим 4 рула. Имайте предвид, че ще втасат и ще бухнат и при печенето. Не трябва да са много плътно рулата едно дo друго.
  14. Взимаме си втората топка. Разточваме я на овал пак. Нанасяме от плънката и навиваме на руло. И така и другите топки тесто.
  15. Намазваме рулата с разбит жълтък, 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко с помощта на четка. Печем в загрята на 180 градуса фурна до готовност на закуската.

Дайте оценка:

Тагове: сол чубрица олио пресен лук лук оцет яйца бяло брашно прясна мая суха мая вода сирене спанак

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче