Необходими продукти:
- спанак – 2 кг
- сол - на вкус
- чубрица - на вкус
- яйца - 2 бр.
- вода - 400 мл
- брашно - 800 г
- олио - 2 с.л.
- оцет - 1 с.л.
- мая - 1 кубче
- сол - 1 щипка
- олио - за намазване на тавата
- брашно - за разточване на листите и набрашняване на тавата
- жълтък - 1 бр. за намазване с 1 с.л олио и 2 с.л прясно мляко
- сирене – 200 г натрошено
- пресен лук – 2 бр.
Начин на приготвяне:
- Пресяваме брашното в голям съд. Стопляме леко водата и в нея си размиваме кубчето мая. Оставяме го покрито с кърпа за 5-6 мин., като вътре добавяме и 2 с.л брашно. Разбъркваме.
- Правим си кладенче в средата на брашното, което сложихме в съда. Слагаме водата с маята в брашното, плюс 2 с.л. олио и 1 с.л. оцет. Добавяме 1 щипка сол, като не прекаляваме със солта. Разбъркваме колкото можем.
- Набрашняваме си плота. Замесваме си меко тесто. След като сме замесили хубаво тестото го оставяме втаса на топло.
- Почистваме си спанака.
- Слагаме тенджелка с вода на котлона да заври и за 2-3 мин. го попарваме. Аз лично го попарвам, но съм го правила и с не попарен, суров. Изваждаме спанака внимателно. Нарязваме спанака на дребно.
- Добавяме сушена ронена чубрица на вкус и малко сол на вкус.
- Измиваме зеленият лук и го нарязваме на ситно. Натрошаваме сиренето. Използваме по твърдичко, за да се усеща. Разбъркваме да може да си поемат всички аромати от подправките.
- Вече готов, праза го дърпаме. След като изстине, го делим на 4 равни части. От всички части оформяме топки с набрашнени ръце. Слагаме ги в кърпа и ги завиваме. Аз ги слагам върху мека кърпа и ги завивам с другия ѝ край в топла стая.
- Набрашняваме си плота, точилката също. Ползваме дебела точилка. Разточваме лист с форма на овал.
- След като вече е поизстинал празът, слагаме две яйца. Разбъркваме много добре. Ако искате първо ги разбийте добре в купичка и после ги изсипете при праза, който задушихме и му сложихме китка от подправки. Разбъркваме пак.
- Разделяме си сместа на 4 равни части. Върху първия разточен лист слагаме от сместа богато - толкова, че да има много и да покрие листа. Докато разточваме листа с желана форма, пак го набрашняваме, да не ни лепне. Листът не трябва да е тънък прекалено. Количеството маже да се види на снимката.
- Навиваме на руло, като краищата ги подмушваме, за да не протече плънката.
- Намазваме си тавата на фурната с олио. Слагаме едното руло по дължина. В тавата редим 4 рула. Имайте предвид, че ще втасат и ще бухнат и при печенето. Не трябва да са много плътно рулата едно дo друго.
- Взимаме си втората топка. Разточваме я на овал пак. Нанасяме от плънката и навиваме на руло. И така и другите топки тесто.
- Намазваме рулата с разбит жълтък, 1 с.л. олио и 1 с.л. прясно мляко с помощта на четка. Печем в загрята на 180 градуса фурна до готовност на закуската.