1/2 пакетче мая
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
200 мл вода
брашно
400 г телешко (свинско, пилешко) месо
1 домат
2-3 кисели краставички
пържени картофки
2 с. л. кисело мляко
1 с. л. картофено пюре
10 г (пакетче) чесън на прах
1 ч. л. кимион
2 с. л. пържен лук
Месото се накълцва на ситно. Пече се с малко мазнина на фурна или плоска скара. Желателно е да се разбърква от време на време.
Тестото се замесва като към брашното се прибавят солта, захарта, маята и водата. От него се оформят топки, големи колкото яйце. Разточват се на много тънко. Пекат се на сач, а може и в тиган, но с малко мазнина. След като са изпечени се покриват, за да омекнат.
Във всяка питка се слага сос, предварително направен така: смесва се майонезата,киселото мляко, картофеното пюре, добавя се кимионът и чесънът.
Разбърква се добре с телена бъркалка. След това се добавя месото, пържените картофи, пържения лук, нарязаните доматки, краставичките, нарязани на ситно.
Дюнерът се завива, така че долната страна на питката да се прегъва навътре, за да не потече сос. След това се навива точно както палачинките. По желание може да се добави прясно накълцано зеле или скълцана марулка.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.