3 с.л. захар (да не са препълнени)
3 к.л. сол
6 с.л. олио
50 г масло
1 жълтък
1-2 с.л. сусам
600 мл топла вода
1-1,2 кг брашно
В средно голяма купа се разбъркват хубаво маята, захарта, солта, водата и олиото. Оставят се за 2-3 минути, за да хомогенизира хубаво сместа. След това започваме бавно да добавяме пресятото брашно в течната смес. Отначало бъркаме с лъжица, докато се сгъсти. Когато сместа започне да придобива вид на тесто, го вадим и прехвърляме в тава, удобна за месене. Измесваме тестото с брашното, което ни е останало. Трябва да получите меко тесто.
Когато сте замесили питката, намазвате тестото с олио и го покривате със стреч фолио и кърпа, за да втаса. Средното време за втасване е около 30-35 минути. Втасалото тесто се разделя на 8 топки. Всяка топка се разстила на средно дебела кора и се намазва с масло. След това кората се навива и се връзва на голям единичен възел. Така се оформят всички 8 топки и се нареждат в намазнена предварително тава. Когато сте оформили питката, трябва да я оставите да втаса на топло за около 20 минути. Втасалата питка се намазва с разбит жълтък и олио и се поръсва със сусам. Пече се на температура 180 градуса за около 25-30 минути.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност