Необходими продукти:
- 4 ч.ч. захар
- 2 с.л. ванилов екстракт
- 1 ч.л. ванилия
- 1 с.л. лимонов сок
- 1/2 ч.ч. орехи
- 1 ч.л. винен камък
- 1/2 ч.ч. пудра захар
- 4.5 ч.ч. вода
- 2.5 ч.ч. царевично нишесте
- 2 г сладкарска боя
Начин на приготвяне:
- 1.5 ч.ч. вода се смесват със захарта и лимоновият сок в една тенджера. Оставят се да заврат и след 10 мин. съдът се сваля от котлона.
- С помощта на миксер в друга тенджера се прави смес от винения камък и нишестето, като постепенно към тях се наливат 3 ч.ч. вода. Сместа се кипва при непрестанно бъркане, за да не се образуват бучки. Ако въпреки това те се появят, трябва да се извадят. Съдържанието на съда се налива на тънка струйка в първата тенджера.
- Локумът се вари на слаб огън за час-два, като се разбърква на често до добиване на златист оттенък. Съдът се сваля от котлона и към сместа се прибавят ванилията, ваниловият екстракт, орехите и сладкарската боя.
- Правоъгълна тава се намазнява, а отгоре се поставя хартия за печене, която също се протрива с малко олио. Горещият локум се излива вътре, като се следи да е разпределен равномерно. Оставя се напълно да изстине и тавата се увива със стреч фолио, като е важно то да не опира в самия локум.
- Следва разрязване във формата на кубчета, като за целта използваният нож се намазва с малко олио преди всеки разрез.
- В една купа се смесват 1/2 ч.ч. нишесте с 1/2 ч.ч. пудра захар. Всяко локумче се потапя вътре и се изтръсква.
- По правило, локумът се съхранява при минимален контакт с въздуха, като можете да го сложите в специален контейнер или да го увиете в хартия.
Да ви е сладко!