Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Домашен "Рахат локум" с орехи

Със сигурност ще направите впечатление на близки и приятели

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
5’ Подготовка
120’ Време за готвене
1 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 4 ч.ч. захар
  • 2 с.л. ванилов екстракт
  • 1 ч.л. ванилия
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 1/2 ч.ч. орехи
  • 1 ч.л. винен камък
  • 1/2 ч.ч. пудра захар
  • 4.5 ч.ч. вода
  • 2.5 ч.ч. царевично нишесте
  • 2 г сладкарска боя

Купете тенджери

Ако обичате да готвите у дома, то знаете колко важно е да имате качествени съдове. Керамични и индукционни, чугунени, плитки и дълбоки - тук ще намерите всички видове.

Начин на приготвяне:

  1. 1.5 ч.ч. вода се смесват със захарта и лимоновият сок в една тенджера. Оставят се да заврат и след 10 мин. съдът се сваля от котлона.
  2. С помощта на миксер в друга тенджера се прави смес от винения камък и нишестето, като постепенно към тях се наливат 3 ч.ч. вода. Сместа се кипва при непрестанно бъркане, за да не се образуват бучки. Ако въпреки това те се появят, трябва да се извадят. Съдържанието на съда се налива на тънка струйка в първата тенджера.
  3. Локумът се вари на слаб огън за час-два, като се разбърква на често до добиване на златист оттенък. Съдът се сваля от котлона и към сместа се прибавят ванилията, ваниловият екстракт, орехите и сладкарската боя.
  4. Правоъгълна тава се намазнява, а отгоре се поставя хартия за печене, която също се протрива с малко олио. Горещият локум се излива вътре, като се следи да е разпределен равномерно. Оставя се напълно да изстине и тавата се увива със стреч фолио, като е важно то да не опира в самия локум.
  5. Следва разрязване във формата на кубчета, като за целта използваният нож се намазва с малко олио преди всеки разрез.
  6. В една купа се смесват 1/2 ч.ч. нишесте с 1/2 ч.ч. пудра захар. Всяко локумче се потапя вътре и се изтръсква.
  7. По правило, локумът се съхранява при минимален контакт с въздуха, като можете да го сложите в специален контейнер или да го увиете в хартия.

Да ви е сладко!

Дайте оценка:

Тагове: бяла захар пудра захар ванилия лимонов сок вода орехи царевично нишесте

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче