Чупе е древна супа, дошла от времето на инките и е разпространена в Европа, благодарение на аржентинците. В днешно време тя има много варианти, като този със скаридите е само един от тях. Те могат да бъдат спокойно пропуснати или пък да се заместят с телешко месо. Ето и рецептата.
Необходими продукти:
- 4 кралски скариди
- 1 глава лук
- 6 средни картофа
- 1 л прясно мляко
- 2 кочана царевица
- 200 г кашкавал
- 2 жълтъка
- Краве масло
- 4 яйца
- Зехтин
- Сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- Лукът се реже на едро и се запържва на средна температура с малко масло.
- Картофите се режат на кубчета и се прехвърлят в тенджера. Добавя се лукът и всичко се залива с 1 ч.ч. вода. Котлонът се пуска на умерен огън.
- В касерола се кипва прясното мляко и се налива при картофите, заедно с царевицата. Всеки кочан предварително се начупва на две половини или на три части.
- Слагат се и скаридите. Супата се вари за около 20 мин. или до омекване на царевицата.
- Кашкавалът се нарязва на кубчета и също се слага в тенджерата. Всичко се вари за още 5 мин.
- През това време се опържват 4 яйца на очи.
- Във всяка купичка се сипва малко от супата, по една скарида, едно пържено яйце и по едно или две парчета царевица.
- Всяка порция се украсява с малко копър и магданоз, нарязани заедно и се поръсва с черен пипер и зехтин.