Необходими продукти:
- Чаени бисквити – 320 гр. /1 1/2 бр. пакети/ за блата
- Захар за блата – 1 с.л
- Крема сирене за мазане – 400 гр.
- Заквасена сметана – 400 мл.
- Захар – ½ ч.ч
- Масло – 100 гр.
- Ванилия – 1 бр.
- Желатин – 2/3 пакетче
- Вода – 4 с.л
- Сладко от цариградско грозде – 1 бурканче
Начин на приготвяне:
- Смиламе бисквитите с блендер много фино. Размекваме 100 гр. масло и го слагаме при трохите в купа.
- Смесваме много добре да стане като каша. За сладост добавяме 1 с.л. захар, разтворена в 1/2 с.л. прясно мляко. Смесваме с ръце всичко.
- В тавичка с ринг /за торта, с диаметър 20 см./ нанасяме блата, като го оформяме с ръце да стане плътен и гладък.
- Притискаме блата добре. Слагаме го за 30 – 40 мин. да стегне. В купа слагаме ½ ч.ч. захар, ванилиите, заквасената сметана, крема за мазане – 2 бр.
- Разбъркваме всичко много добре до гладък крем с миксер. Разтваряме на водна баня желатина като в 4 с.л вода излети в малък мерителен съд разтваряме 2/3 пакатчета желатин и разбъркваме.
- Загряваме вода на котлона или с кана за вода. Изсипваме водата в касерола и вътре слагаме съда с желатина. Бъркаме желатина докато остане течен и гладък.
- Върху стегнатия блат слагаме крема и заглаждаме.
- Прибираме го да стегне в хладилника за 24 часа.
- Като е готов чийзкейка го режем на триъгълници и поливаме със сладко от цариградко грозде. Да ви е сладко!