170 г бисквити
60 г краве масло
кората на 1 лимон
За крема:
400 г заквасена сметана
250 г крема сирене (на стайна температура)
5 с.л. пудра захар
1 с.л. лимонов сок
250 г ягоди
40 г конфитюр от рози
1/2 к.л. розово масло или 1 ч.л. розова вода
1 пак. желатин
За топинга:
250 г ягоди
5 с.л. пудра захар
1 с.л. пресен лимонов сок
2 с.л. кокосово масло
Бисквитите се смилат, прибавят се маслото и лимоновата кора. Меси се до получаване на маслени трохи. Сместа се разстила на дъното на форма с подвижен ринг (15 см) и се притиска добре.
Сиренето, сметаната, пудрата захар и лимоновият сок се разбиват. Ягодите се пюрират и прецеждат през цедка, добавят се към крема. Желатинът се залива с 2 с.л. студена вода и се разтваря на водна баня, като се внимава да не завира. Конфитюрът от рози се затопля леко и към него се добавя разтвореният желатин. Прибавя се към крема. Ароматизира се с розово масло или розова вода. Кремът се изсипва върху бисквитения блат и чийзкейкът се оставя в хладилник за 3-4 часа.
Ягодите се пюрират с блендер, добавя се пудрата захар, лимоновият сок и кокосовото масло. Сместа се излива върху стегналия чийзкейк и се оставя на студено в хладилника. При сервиране се декорира с листенца и пъпки рози, нарязани ягоди.
ИЗБРАНО