Необходими продукти:
- 2 бриош питки за бургери
- Слънчогледово олио за пържене
За бургерите:
- 200 г сурови почистени скариди
- 1 глава пресен лук, нарязан
- ½ яйчен белтък
- 1 супена лъжица царевично брашно
- 100 г панко галета
За добавката:
- ¼ глава бяло зеле, настъргано на ситно
- сок от 1/2 лимон
- 1 супена лъжица майонеза
За чили майонезата:
- 3 супени лъжици майонеза
- 1 супена лъжица лют сос или сладък чили сос
Начин на приготвяне:
- За да направите бургери, изплакнете скаридите със студена вода, след което ги подсушете върху кухненска хартия.
- Поставете половината скариди и пресния лук в кухненски робот с щедра щипка сол и разбийте до груба паста. Добавете белтъка и царевичното брашно, разбийте с уреда още няколко пъти, след това добавете останалите скариди и пуснете робота отново, за да ги нарежете грубо в сместа.
- Изсипете галетата в плитък съд или в чиния.
- Извадете половината смес от скаридите с ръцете и оформете кюфте за бургер възможно най-добре (сместа ще бъде лепкава).
- Оваляйте кюфтето в галетата, след това го обърнете и покрийте страничната му част плътно с нея.
- Повторете с с останалите бургери, поставете ги в чиния, покрийте с домакинско фолио и охладете.
- След това смесете заедно съставките за чили майонеза в купа.
- За добавката сложете всички съставки в купа, подправете, след което разбъркайте, за да се смесят добре.
- За да сготвите бургерите, загрейте около 2 см олио в тиган.
- Много внимателно изпържете бургерите за 3-4 минути от всяка страна, докато станат златисти, хрупкави и еластични на допир - може да се наложи да ги обърнете няколко пъти, за да се сготвят докрай.
- Внимателно извадете кюфтетата от олиото върху кухненска хартия, за да се отцеди.
- Разрежете питките на две и ги изпечете с отрязаните страни надолу на сух тиган.
- Сглобете бургерите, като сложите 1 с.л. от добавката, добавите бургер и намажете с чили майонезата.
- Сервирайте веднага с допълнително чили майонеза.