Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Бургери със скариди и чили майонеза

Завладяващ вкус

30’ Подготовка
10’ Време за готвене
2 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 2 бриош питки за бургери
  • Слънчогледово олио за пържене

За бургерите:

  • 200 г сурови почистени скариди
  • 1 глава пресен лук, нарязан
  • ½ яйчен белтък
  • 1 супена лъжица царевично брашно
  • 100 г панко галета

За добавката:

  • ¼ глава бяло зеле, настъргано на ситно
  • сок от 1/2 лимон
  • 1 супена лъжица майонеза

За чили майонезата:

  • 3 супени лъжици майонеза
  • 1 супена лъжица лют сос или сладък чили сос

Начин на приготвяне:

  1. За да направите бургери, изплакнете скаридите със студена вода, след което ги подсушете върху кухненска хартия.
  2. Поставете половината скариди и пресния лук в кухненски робот с щедра щипка сол и разбийте до груба паста. Добавете белтъка и царевичното брашно, разбийте с уреда още няколко пъти, след това добавете останалите скариди и пуснете робота отново, за да ги нарежете грубо в сместа.
  3. Изсипете галетата в плитък съд или в чиния.
  4. Извадете половината смес от скаридите с ръцете и оформете кюфте за бургер възможно най-добре (сместа ще бъде лепкава).
  5. Оваляйте кюфтето в галетата, след това го обърнете и покрийте страничната му част плътно с нея.
  6. Повторете с с останалите бургери, поставете ги в чиния, покрийте с домакинско фолио и охладете.
  7. След това смесете заедно съставките за чили майонеза в купа.
  8. За добавката сложете всички съставки в купа, подправете, след което разбъркайте, за да се смесят добре.
  9. За да сготвите бургерите, загрейте около 2 см олио в тиган.
  10. Много внимателно изпържете бургерите за 3-4 минути от всяка страна, докато станат златисти, хрупкави и еластични на допир - може да се наложи да ги обърнете няколко пъти, за да се сготвят докрай.
  11. Внимателно извадете кюфтетата от олиото върху кухненска хартия, за да се отцеди.
  12. Разрежете питките на две и ги изпечете с отрязаните страни надолу на сух тиган.
  13. Сглобете бургерите, като сложите 1 с.л. от добавката, добавите бургер и намажете с чили майонезата.
  14. Сервирайте веднага с допълнително чили майонеза.

Дайте оценка:

Тагове: олио пресен лук зеле чили лимон яйца царевично брашно майонеза питки за бургер скариди галета

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче