Необходими продукти:
Те са в количество, което е подходящо за форма 27/18 см или квадратна 22 см
За блата:
- 100 г масло
- 60 г черен шоколад, начупен
- 180 г захар (3/4 ч.ч.)
- 1 пакетче ванилена захар
- 2 яйца L размер
- червена боя за готвене (сложих 1/2 от прахчето в кутийката)
- 100 г брашно (2/3 ч.ч.)
- щипка сол
- 1/2 ч.ч. начупени ядки по избор
За горния слой:
- 240 г крема сирене
- 50 г пудра захар (1/3 ч.ч.)
- 1/2 капсула ванилия
- лимонова кора или 1/2 капсула есенция
- 1 яйце L размер
Начин на приготвяне:
- Тавата се намаслява и се покрива с хартия за печене. Хартията също се намаслява добре.
- Брашното се пресява със солта.
- Шоколадът и маслото се разтопяват в микровълнова фурна до получаване на гладка смес - 2 минути.
- Яйцата се разбиват със захарта.
- Прибавя се шоколадовата смес. Добавя се боята - трябва да се получи наситен червен цвят.
- Накрая се добавят брашното и ванилията, разбърква се и се изсипва в тавата.
- Тестото е доста гъсто и се разнася внимателно с лъжица.
- Върху тестото се подреждат цели печени лешници или ядки по избор.
- Крема сиренето се разбива с яйцето, захарта и ванилията. Прибавя се лимоновата кора (есенция).
- Получената гладка смес се разпределя върху шоколадовата и с вилица се смесва с нея.
- Пече се на 170 градуса за 35-40 минути.
- Сладкишът е готов, когато клечка остава суха, но в средата е леко влажен.
- Изчаква се да изстине напълно и се реже на желаните формички.