Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Бързо Чили кон кáрне

Любимо ястие за жежки летни дни или люти зимни вечери

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
60’ Време за готвене
4 Порции
2 Трудност

Нека запазим спокойствие - тази рецепта не съдържа коне. Превежда се като "Чили с месо" и е вариация на мексиканското ястие със същото име. Понеже ястието по своя замисъл е от леко до силно люто, това го прави идеално за горещите дни. В Текс-Мекс (или тексаско-мексиканската кухня) рецептите почти винаги присъстват лютите чушки, тъй като по онези земи температурите са изключително високи. Това създава благоприятна среда за разпространението на множество "гадове", а именно - микроби и съответните болести, които те причиняват. Лютите зеленчуци и подправки много успешно предпазват от подобни опасности.

От друга страна, за нашите географски ширини Чили-то е гозба, подходяща и за зимния сезон тъй като съдържа боб и няколко вида месо, което някои биха класифицирали като "тежка манджа" - точно това, което е нужно на организма ни, за да се подкрепи и в студените дни.

Необходими продукти:

  • 2 глави лук
  • 2 червени чушки
  • 250 гр. телешка кайма или кайма смес
  • 300 гр. сурово пушен бекон
  • 100 гр. бял боб от консерва
  • 100 гр. червен боб от консерва
  • Захар
  • Черен пипер
  • Мащерка
  • Сол
  • Ябълков оцет
  • Дафинов лист
  • 5 скилидки чесън
  • 4 мариновани пукани люти чушки
  • Бейби кисели краставички
  • 2 кубчета телешки бульон
  • Естрагон
  • Пушен червен пипер
  • Сумак
  • Естрагон
  • Риган
  • Чимен
  • 100 гр. бяло вино
  • 400 мл. бира
  • Разтворимо кафе - 4 ч.л.
  • Какао на прах - 1 с.л.
  • Сух джоджен
  • Магданоз, листа от целина или пресен кориандър

Начин на приготвяне:

  1. Приготвяме си две средни глави лук и две червени чушки и нарязваме всичко на не много ситно. 

    Снимка: Юлиян Илиев

    Снимка: Юлиян Илиев

  2. Приготвяме си 250 гр. кайма и 300 гр. сурово пушен бекон, който нарязваме на кубчета.

    Снимка: Юлиян Илиев

  3. Смесваме половин консерва червен и половин консерва бял боб. Измиваме ги под течаща студена вода.

    Снимка: Юлиян Илиев

  4. Запържваме лука като поръсваме с 2 с.л. захар, за да се карамелизира. След 2-3 мин. добавяме чушките, посоляваме и поръсваме с мащерка и прясно смлян черен пипер.

    Снимка: Юлиян Илиев

  5. Когато зеленчуците се позапържат, ги прехвърляме в една купа, забърсваме тигана с кухненска хартия, наливаме малко зехтин и запържваме мляното месо на едри парчета. С помощта на дървена лъжица, ги наситняваме. Посоляваме каймата и поръсваме с няколко капки ябълков оцет. Пържим до златистокафяв загар.

    Снимка: Юлиян Илиев

  6. Добавяме пушения бекон, няколко дафинови листа, 4-5 скилидки чесън, нарязан на едро, както и една пукана люта чушка.

    Снимка: Юлиян Илиев

  7. Нарязваме няколко бейби кисели краставички на едро и ги добавяме в тигана.

    Снимка: Юлиян Илиев

  8. След няколко минути добавяме 2 кубчета телешки бульон, пушен червен пипер, сумак и естрагон и разбъркваме.

    Снимка: Юлиян Илиев

  9. Време е да изсипем и боба в тигана. Поръсваме с чимен и риган.

    Снимка: Юлиян Илиев

  10. Докато продуктите се запържват си приготвяме около 100 гр. бяло вино, 400 мл. бира, а в една чашка смесваме малко разтворимо кафе, малко захар и около супена лъжица какао. Заливаме с вряла вода и разбъркваме.

    Снимка: Юлиян Илиев

  11. Изсипваме първо виното и бъркаме докато алкохолът се изпари напълно. После изливаме бирата и кафето с какао и захар. Подправяме обилно с джоджен, още риган и естрагон.

    Снимка: Юлиян Илиев

  12. Време е да направим проверка и да попитаме домашния си котарак дали има някакви забележки до този момент...

    Снимка: Юлиян Илиев

  13. Ако такива забележки няма, намаляме котлона на умерен огън и оставяме сместа да покъкри около половин час.

    Снимка: Юлиян Илиев

  14. Сервираме гозбата с помощта на решетчеста лъжица в подходяща чиния и гарнираме с черен пипер, малко зехтин и стрък магданоз, листа целина или пресен кориандър.

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин бяло вино чесън сол черен пипер кориандър мащерка сумак бира целина кайма кайма смес бекон чили пресен магданоз телешки бульон ябълков оцет риган пушен червен пипер бяла захар какао чимен люти чушки червени чушки чушки камби естрагон кафе джоджен

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче