Нека запазим спокойствие - тази рецепта не съдържа коне. Превежда се като "Чили с месо" и е вариация на мексиканското ястие със същото име. Понеже ястието по своя замисъл е от леко до силно люто, това го прави идеално за горещите дни. В Текс-Мекс (или тексаско-мексиканската кухня) рецептите почти винаги присъстват лютите чушки, тъй като по онези земи температурите са изключително високи. Това създава благоприятна среда за разпространението на множество "гадове", а именно - микроби и съответните болести, които те причиняват. Лютите зеленчуци и подправки много успешно предпазват от подобни опасности.
От друга страна, за нашите географски ширини Чили-то е гозба, подходяща и за зимния сезон тъй като съдържа боб и няколко вида месо, което някои биха класифицирали като "тежка манджа" - точно това, което е нужно на организма ни, за да се подкрепи и в студените дни.
Необходими продукти:
- 2 глави лук
- 2 червени чушки
- 250 гр. телешка кайма или кайма смес
- 300 гр. сурово пушен бекон
- 100 гр. бял боб от консерва
- 100 гр. червен боб от консерва
- Захар
- Черен пипер
- Мащерка
- Сол
- Ябълков оцет
- Дафинов лист
- 5 скилидки чесън
- 4 мариновани пукани люти чушки
- Бейби кисели краставички
- 2 кубчета телешки бульон
- Естрагон
- Пушен червен пипер
- Сумак
- Естрагон
- Риган
- Чимен
- 100 гр. бяло вино
- 400 мл. бира
- Разтворимо кафе - 4 ч.л.
- Какао на прах - 1 с.л.
- Сух джоджен
- Магданоз, листа от целина или пресен кориандър
Начин на приготвяне:
- Приготвяме си две средни глави лук и две червени чушки и нарязваме всичко на не много ситно.
Снимка: Юлиян Илиев Снимка: Юлиян Илиев - Приготвяме си 250 гр. кайма и 300 гр. сурово пушен бекон, който нарязваме на кубчета.
Снимка: Юлиян Илиев - Смесваме половин консерва червен и половин консерва бял боб. Измиваме ги под течаща студена вода.
Снимка: Юлиян Илиев - Запържваме лука като поръсваме с 2 с.л. захар, за да се карамелизира. След 2-3 мин. добавяме чушките, посоляваме и поръсваме с мащерка и прясно смлян черен пипер.
Снимка: Юлиян Илиев - Когато зеленчуците се позапържат, ги прехвърляме в една купа, забърсваме тигана с кухненска хартия, наливаме малко зехтин и запържваме мляното месо на едри парчета. С помощта на дървена лъжица, ги наситняваме. Посоляваме каймата и поръсваме с няколко капки ябълков оцет. Пържим до златистокафяв загар.
Снимка: Юлиян Илиев - Добавяме пушения бекон, няколко дафинови листа, 4-5 скилидки чесън, нарязан на едро, както и една пукана люта чушка.
Снимка: Юлиян Илиев - Нарязваме няколко бейби кисели краставички на едро и ги добавяме в тигана.
Снимка: Юлиян Илиев - След няколко минути добавяме 2 кубчета телешки бульон, пушен червен пипер, сумак и естрагон и разбъркваме.
Снимка: Юлиян Илиев - Време е да изсипем и боба в тигана. Поръсваме с чимен и риган.
Снимка: Юлиян Илиев - Докато продуктите се запържват си приготвяме около 100 гр. бяло вино, 400 мл. бира, а в една чашка смесваме малко разтворимо кафе, малко захар и около супена лъжица какао. Заливаме с вряла вода и разбъркваме.
Снимка: Юлиян Илиев - Изсипваме първо виното и бъркаме докато алкохолът се изпари напълно. После изливаме бирата и кафето с какао и захар. Подправяме обилно с джоджен, още риган и естрагон.
Снимка: Юлиян Илиев - Време е да направим проверка и да попитаме домашния си котарак дали има някакви забележки до този момент...
Снимка: Юлиян Илиев - Ако такива забележки няма, намаляме котлона на умерен огън и оставяме сместа да покъкри около половин час.
Снимка: Юлиян Илиев - Сервираме гозбата с помощта на решетчеста лъжица в подходяща чиния и гарнираме с черен пипер, малко зехтин и стрък магданоз, листа целина или пресен кориандър.