Необходими продукти:
- 500 г ягоди, почистени и нарязани на половинки, по-едрите нарязани на четвъртинки
- Сокът и настърганата кора на 1 лимон
- 100 г пудра захар
- 150 мл маскарпоне
- 300 сметана
- 1 супена лъжица паста от ванилия или няколко капки ванилова есенция
Начин на приготвяне:
- Сложете ягодите, лимоновия сок, захарта и 2 супени лъжици вода в голям тиган на средно силен огън и гответе 5 минути, докато плодовете омекнат. Преместете сместа в купа и оставете да изстине.
- Изсипете 300 г от сместа в блендер (останалото оставете за по-късно), разбийте до гладкост и прецедете.
- Разбийте маскарпонето в голяма купа, след това добавете сметаната, пастата от ванилия и лимоновата кора и разбийте отново, докато започне да се сгъстява.
- Добавете прецеденото ягодово пюре.
- Изсипете муса в стъклени чаши и отгоре сложете от останалия сироп от ягоди.
- По желание може да го поръсите с накълцан шамфъстък и настърган бял шоколад.
- Охладете преди сервиране за максимална наслада.
ИЗБРАНО