4-5 яйца 300-400 г
бяло саламурено сирене
70-80 мл олио
1 бакпулвер (10 г)
2-3 с.л. брашно
150 мл прясно мляко или газирана вода
масло за намазване на формите и галета за поръсване, ако са метални
Яйцата се разбиват с вилица, прибавя се олиото и прясното мляко (газирана вода). Прибавя се едро натрошеното сирене, брашното и бакпулвера и се разбърква. Корите се поставят на дъска за рязане и режат напречно през 1.5-2 см. Всяко нарязано парче се взема с ръка и разтръсква - за да се развият и разделят корите. Прибавят се към сместа с яйце и сирене, и разбърквате внимателно, за да не стане на каша.
Формите се намазват с масло - дори да са силиконови. Маслото, освен аромат, прави на баничките и приятна хрупкава коричка. Ако са от фолио и силиконови - достатъчно е само намасляването им; ако са метални - поръсват се и галета, за да могат да се отлепят лесно.
Сипва се от сместа - до 2/3 от височината им. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 30 мин. (до зачервяването им). Изваждат се веднага от формите (за да не се овлажнят) и се охлаждат на решетка.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност