Необходими продукти:
- 1 кг пилешки бутчета
- 500 г мали пресни картофи, нарязани на дебели филийки
- 2 чушки (1 червена, 1 жълта), нарязани на едро
- 200 г чери домати
- шепа пресни листа кориандър, нарязани
За маринатата:
- 1½ ч.л. пушен червен пипер
- 25 г кафява захар
- Настърганата кора и сокът от 1 лайм
- 1 ч.л. люти червен пипер на люспи (използвайте по-малко, ако предпочитате да е по-малко лютиво)
- 2 скилидки чесън, наситнени
- 4 с.л. зехтин
- ½ връзка пресен риган или 1 с.л. сух риган
- 1 червена люта чушка (по желание), почистена от семките и нарязана
- 1 супена лъжица червено вино или порто (по желание)
Начин на приготвяне:
- Смелете всички съставки за марината заедно с 1 чаена лъжичка сол в чопър. Трябва да стане не плътна паста.
- Сложете пилешките бутчета в купа и ги намажете с маринатата. Покрийте и охладете за поне 1 час в хладилника или най-много до 24 часа.
- Загрейте фурната на 220 градуса.
- Сложете пилето заедно с маринатата и картофите в тава. Разбъркайте, след това подредете бутчетата върху картофите с кожата нагоре. Печете 35-40 минути, докато пилето покафенее.
- Извадете тавата от фурната и сложете чушките при картофите, полейте пилето със соса от тавата и обърнете бутчетата.
- Прибавете чери доматите около пилето и печете още 20-25 минути, докато бутчетата се сготвят, кожата стане хрупкава и зеленчуците се запекат добре.
- Поръсете с кориандъра и малко смляна морска сол, ако желаете, след което сервирайте.