Необходими продукти:
- 1 голям портокал
- Сокът и настърганата кора от ½ лимон
- 225 мл зехтин, плюс допълнително за намазване на формата
- 200 г смлени бадеми
- 120 г качамак
- 1 ч.л. бакпулвер
- 3 големи яйца
- 225 г фина захар
За сиропа с розмарин:
- 100 г фина захар
- Сокът от ½ портокал
- Сокът от ½ лимон
- Смлените семена от 6 шушулки кардамон
- 4 стръка розмарин
Начин на приготвяне:
- Кипнете вода в тенджера. Пуснете портокала и покрийте с капак, оставяйки малка празнина, за да излиза малко пара. Варете леко 30 минути, след това извадете от водата и оставете леко да се охлади. Разрежете портокала на четвъртинки и отстранете всички семки, след което прехвърлете в блендер или кухненски робот, добавете лимоновия сок и кора и пасирайте до гладко пюре.
- Загрейте фурната до 180°C. Намажете стените на кръгла форма за торта с диаметър 23 см с олио и покрийте дъното с хартия за печене.
- Пресейте бадемите, качамака, бакпулвера и ½ ч.л. сол в голяма купа и разбъркайте добре. Разбийте яйцата и захарта с миксер до пухкава смес.
- Налейте зехтина на тънка струйка, за да не се пресече сместа.
- Добавете портокаловото пюре и разбийте, след това добавете сухите съставки, като разбърквате, докато получите гладка смес. Изсипете сместа в тавата за торта и печете 55 минути до 1 час и 5 минути.
- Охладете сладкиша в тавата върху решетка, докато правите сиропа. Смесете захарта, портокаловия сок, лимоновия сок, кардамона и 30 мл вода в тенджера. Оставете да заври, като бъркате, докато захарта се разтвори, след което добавете розмарина. Изключете котлона и оставете да се накисне поне 30 минути.
- Използвайте клечка, за да направите дупки в горната част на сладкиша, след което изсипете сиропа. Оставете да се утаи за около 5 минути.
- Нарежете и сервирайте.