Необходими продукти:
- 100 г масло на стайна температура
- 100 г пудра захар
- 2 яйца
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 100 г самонабухващо брашно
- 1 супена лъжица прясно мляко
- 6 ч.л. карамелен сос
За глазурата:
- 75 г масло на стайна температура
- 150 г пудра захар
- 200 г карамелен сос
- щипка морска сол на люспи
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Застелете форма за мъфини с 12 дупки с хартиени чашки за мъфини.
- Разбийте маслото и захарта с миксер до бледа и пухкава смес. Добавете едно по едно яйцата и ваниловия екстракт.
- Сложете на порции брашното, без да спирате миксера, след това и млякото. Разбъркайте до получаването на течно тесто за кекс.
- Разпределете сместа в кошничките, като оставите около 2 с.л. от тесто в купата.
- Добавете щипка сол към карамеления сос, след това - ½ чаена лъжичка от него към всяко кексче. Покрийте соса с чаена лъжичка от останалото в купата тесто.
- Печете кексчетата за 15-20 минути, докато станат златисти. Оставете да изстинат напълно върху решетка.
- През това време направете глазурата. Разбийте заедно маслото и половината от пудрата захар, след това добавете и останалата пудра захар и разбийте енергично, докато стане бледа и пухкава смес.
- Смесете половината от карамеления сос, след това изсипете сместа в шприц с кръгъл или звездовиден накрайник.
- Разпределете глазурата върху охладените кексчета.
- Разбъркайте останалия карамелен сос с щипка сол и го полейте върху глазурата.