Необходими продукти:
- 1/2 ч.ч. стафиди + 1 чаша гореща вода
- 3/4 ч.ч. много топло мляко
- 1/2 ч.ч. бяла захар + 1/2 ч.л захар
- 4 с.л. меко несолено масло
- 1/2 ч. л. сол
- 1 пакетче суха мая
- 2 големи яйца
- 3 1/2 ч.ч. универсално брашно
- 1/4 ч. л. канела на прах
- Щипка смляно индийско орехче
- За намазване на питките: 1 яйце, добре разбито с 1 ч. ч. вода
- За глазурата: 1/2 чаша пудра захар, смесена с 2 1/2 ч.л. мляко
Начин на приготвяне:
- В малка купа смесете стафидите и горещата вода, оставете да се накиснат 10 минути, след което отцедете добре плодовете и оставете настрана.
- В чаша или купа смесете 1/4 чаша топло мляко с 1/2 ч.л. захар и поръсете с маята. Разбъркайте и оставете да престои на стайна температура, докато шупне (10 минути).
- В голяма купа смесете 1/2 чаша ч.ч. топло мляко с 1/2 ч.ч. захар, 4 супени лъжици масло и 1/2 ч.л. сол. Разбърква се докато маслото се разтопи. Добавете 2 добре разбити яйца и шупналата мая. Добавете канелата и индийското орехче.
- С миксер за тесто или на ръка добавете постепенно брашното и бъркайте до оформяне на меко тесто. Месете десетина минути, докато стане гладко и еластично. Тестото все още ще залепва малко за купата, но не и за пръстите.
- Добавете отцедени стафиди и прехвърлете тестото в голяма намазана с масло купа. Покрийте с кухненска кърпа и оставете да втаса на топло 1 час и 30 мин, или докато удвои обема си.
- Обърнете тестото върху леко набрашнена повърхност и разрежете тестото на 12 еднакви по размер парчета. Омесете парчетата на топки и подредете в тава върху хартия за печене. Покрийте с кухненска кърпа и оставете да престоят на топло за още 30 минути.
- Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор.
- Намажете обилно повърхността на питките с разбито с вода яйце. Печете 15-17 минути, или докато добие златист цвят. Извадете от фурната и оставете да изстинат.
- Разбъркайте 1/2 ч.ч. пудра захар и около 2 и 1/2 ч.л. прясно мляко. Можете да добавите още пудра захар, за да сгъстите, ако е необходимо. Прехвърлете глазурата в торбичка с тънък процеп, отрежете върха на торбичката и оформете кръст от глазурата върху всяка от кифличките.