Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Английски Hot Cross кифлички

В духа на Великден

От Наталия Тодорова Наталия Тодорова
2’ Подготовка
17’ Време за готвене
0 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 1/2 ч.ч. стафиди + 1 чаша гореща вода
  • 3/4 ч.ч. много топло мляко
  • 1/2 ч.ч. бяла захар + 1/2 ч.л захар
  • 4 с.л. меко несолено масло
  • 1/2 ч. л. сол
  • 1 пакетче суха мая
  • 2 големи яйца
  • 3 1/2 ч.ч. универсално брашно
  • 1/4 ч. л. канела на прах
  • Щипка смляно индийско орехче
  • За намазване на питките: 1 яйце, добре разбито с 1 ч. ч. вода
  • За глазурата: 1/2 чаша пудра захар, смесена с 2 1/2 ч.л. мляко

Начин на приготвяне:

  1. В малка купа смесете стафидите и горещата вода, оставете да се накиснат 10 минути, след което отцедете добре плодовете и оставете настрана.
  2. В чаша или купа смесете 1/4 чаша топло мляко с 1/2 ч.л. захар и поръсете с маята. Разбъркайте и оставете да престои на стайна температура, докато шупне (10 минути).
  3. В голяма купа смесете 1/2 чаша ч.ч. топло мляко с 1/2 ч.ч. захар, 4 супени лъжици масло и 1/2 ч.л. сол. Разбърква се докато маслото се разтопи. Добавете 2 добре разбити яйца и шупналата мая. Добавете канелата и индийското орехче.
  4. С миксер за тесто или на ръка добавете постепенно брашното и бъркайте до оформяне на меко тесто. Месете десетина минути, докато стане гладко и еластично. Тестото все още ще залепва малко за купата, но не и за пръстите.
  5. Добавете отцедени стафиди и прехвърлете тестото в голяма намазана с масло купа. Покрийте с кухненска кърпа и оставете да втаса на топло 1 час и 30 мин, или докато удвои обема си.
  6. Обърнете тестото върху леко набрашнена повърхност и разрежете тестото на 12 еднакви по размер парчета. Омесете парчетата на топки и подредете в тава върху хартия за печене. Покрийте с кухненска кърпа и оставете да престоят на топло за още 30 минути.
  7. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор.
  8. Намажете обилно повърхността на питките с разбито с вода яйце. Печете 15-17 минути, или докато добие златист цвят. Извадете от фурната и оставете да изстинат.
  9. Разбъркайте 1/2 ч.ч. пудра захар и около 2 и 1/2 ч.л. прясно мляко. Можете да добавите още пудра захар, за да сгъстите, ако е необходимо. Прехвърлете глазурата в торбичка с тънък процеп, отрежете върха на торбичката и оформете кръст от глазурата върху всяка от кифличките.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло сол стафиди яйца бяла захар пудра захар бяло брашно прясно мляко суха мая канела индийско орехче вода

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче