Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ако ви е останало пиле, направете си супа с грах

Не изхвърляйте неизядената храна, спестете средства и си хапнете вкусно

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
45’ Време за готвене
6 Порции
2 Трудност

Ако сте правили печено пиле и е останало неизядено месо, не го изхвърляйте.

У дома обикновено се изяждат бутчетата, хрупкавата кожа и крилцата, а след това гърдите ги правим на фурна с картофки и сметанов сос. Всичко друго варим на супа. Точно на една такава рецепта ще се спрем и тук.

Снимка: Юлиян Илиев

Ето и как се приготвя тя:

Необходими продукти:

  • 1 стрък праз
  • 2 моркова
  • сол
  • зехтин
  • мащерка
  • джоджен
  • млени домати от консерва
  • пушен червен пипер
  • 1 чаша разтворен телешки бульон от кубче
  • 150 г късчета от печено пиле
  • ябълков оцет
  • сумак
  • 1/2 ч.л. канела
  • 200 мл бира
  • 1 с.л. горчица
  • 1 консерва грах (180 г)
  • 3 скилидки чесън, наситнени
  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • 2 жълтъка
  • сокът от 1 лимон
  • краве масло
  • магданоз, наситнен

Начин на приготвяне:

  1. Празът и морковите се смилат в чопър заедно с малко сол и зехтин. Запържват се в нагорещен тиган за 5 мин. с мащерка и джоджен.

    Снимка: Юлиян Илиев

  2. Поръсват се 1 с.л. пушен червен пипер и се добавят смлените домати от консерва.

    Снимка: Юлиян Илиев

  3. Сместа се разбърква и се добавя телешкият бульон. Котлонът се намалява и се чака водата да се поизпари.
  4. Всичко се пресипва в тенджера и се оставя настрана. Тиганът се измива с топла вода и тя също се излива в тенджерата.

    Снимка: Юлиян Илиев

  5. Пилето се накъсва на тънки ивици и се запържва в малко зехтин. След получаването на симпатична коричка по пилешките късчета, се поливат с няколко капки ябълков оцет и в тигана се сипва бирата, слагат се сумакът, канелата и горчицата.

    Снимка: Юлиян Илиев

  6. Изчаква се течността да изври и месото се добавя в тенджерата. Съдът се слага на умерен огън, за да заври супата.

    Снимка: Юлиян Илиев

  7. Грахът се отцежда от течността и се измива. Добавя се с накълцания чесън при останалите продукти, за да се свари.

    Снимка: Юлиян Илиев

  8. След 15 мин. се приготвя застройка от половин кофичка кисело мляко, сока от 1 лимон и 2 жълтъка, разбити заедно в купичка. В малка тенджерка се разтопява кравето масло на бавен огън и когато започне да се пържи, се добавя сместа от купата. При появата на балончета се налива един черпак от супата, всичко се разбърква и се излива на тънка струйка в тенджерата.

    Снимка: Юлиян Илиев

  9. В тиган на слаб огън се разтопява 1 с.л. краве масло и в него за няколко секунди се запържва 1 равна с.л. червен пипер. Запръжката се прибавя към гозбата. Огънят се спира и се слага наситненият магданоз. Тенджерата се захлупва с капака и се оставя да почине за 15-20 мин., след което супата е готова за сервиране.

    Снимка: Юлиян Илиев

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън мащерка сумак горчица бира домати моркови магданоз праз пиле телешки бульон ябълков оцет пушен червен пипер джоджен канела кисело мляко лимонов сок грах жълтък

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче