Ако сте правили печено пиле и е останало неизядено месо, не го изхвърляйте.
У дома обикновено се изяждат бутчетата, хрупкавата кожа и крилцата, а след това гърдите ги правим на фурна с картофки и сметанов сос. Всичко друго варим на супа. Точно на една такава рецепта ще се спрем и тук.
Ето и как се приготвя тя:
Необходими продукти:
- 1 стрък праз
- 2 моркова
- сол
- зехтин
- мащерка
- джоджен
- млени домати от консерва
- пушен червен пипер
- 1 чаша разтворен телешки бульон от кубче
- 150 г късчета от печено пиле
- ябълков оцет
- сумак
- 1/2 ч.л. канела
- 200 мл бира
- 1 с.л. горчица
- 1 консерва грах (180 г)
- 3 скилидки чесън, наситнени
- 1/2 кофичка кисело мляко
- 2 жълтъка
- сокът от 1 лимон
- краве масло
- магданоз, наситнен
Начин на приготвяне:
- Празът и морковите се смилат в чопър заедно с малко сол и зехтин. Запържват се в нагорещен тиган за 5 мин. с мащерка и джоджен.
- Поръсват се 1 с.л. пушен червен пипер и се добавят смлените домати от консерва.
- Сместа се разбърква и се добавя телешкият бульон. Котлонът се намалява и се чака водата да се поизпари.
- Всичко се пресипва в тенджера и се оставя настрана. Тиганът се измива с топла вода и тя също се излива в тенджерата.
- Пилето се накъсва на тънки ивици и се запържва в малко зехтин. След получаването на симпатична коричка по пилешките късчета, се поливат с няколко капки ябълков оцет и в тигана се сипва бирата, слагат се сумакът, канелата и горчицата.
- Изчаква се течността да изври и месото се добавя в тенджерата. Съдът се слага на умерен огън, за да заври супата.
- Грахът се отцежда от течността и се измива. Добавя се с накълцания чесън при останалите продукти, за да се свари.
- След 15 мин. се приготвя застройка от половин кофичка кисело мляко, сока от 1 лимон и 2 жълтъка, разбити заедно в купичка. В малка тенджерка се разтопява кравето масло на бавен огън и когато започне да се пържи, се добавя сместа от купата. При появата на балончета се налива един черпак от супата, всичко се разбърква и се излива на тънка струйка в тенджерата.
- В тиган на слаб огън се разтопява 1 с.л. краве масло и в него за няколко секунди се запържва 1 равна с.л. червен пипер. Запръжката се прибавя към гозбата. Огънят се спира и се слага наситненият магданоз. Тенджерата се захлупва с капака и се оставя да почине за 15-20 мин., след което супата е готова за сервиране.