Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ако ви е останало пиле, направете си супа с грах

Не изхвърляйте неизядената храна, спестете средства и си хапнете вкусно

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
45’ Време за готвене
6 Порции
2 Трудност

Ако сте правили печено пиле и е останало неизядено месо, не го изхвърляйте.

У дома обикновено се изяждат бутчетата, хрупкавата кожа и крилцата, а след това гърдите ги правим на фурна с картофки и сметанов сос. Всичко друго варим на супа. Точно на една такава рецепта ще се спрем и тук.

Снимка: Юлиян Илиев

Ето и как се приготвя тя:

Необходими продукти:

  • 1 стрък праз
  • 2 моркова
  • сол
  • зехтин
  • мащерка
  • джоджен
  • млени домати от консерва
  • пушен червен пипер
  • 1 чаша разтворен телешки бульон от кубче
  • 150 г късчета от печено пиле
  • ябълков оцет
  • сумак
  • 1/2 ч.л. канела
  • 200 мл бира
  • 1 с.л. горчица
  • 1 консерва грах (180 г)
  • 3 скилидки чесън, наситнени
  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • 2 жълтъка
  • сокът от 1 лимон
  • краве масло
  • магданоз, наситнен

Начин на приготвяне:

  1. Празът и морковите се смилат в чопър заедно с малко сол и зехтин. Запържват се в нагорещен тиган за 5 мин. с мащерка и джоджен.

    Снимка: Юлиян Илиев

  2. Поръсват се 1 с.л. пушен червен пипер и се добавят смлените домати от консерва.

    Снимка: Юлиян Илиев

  3. Сместа се разбърква и се добавя телешкият бульон. Котлонът се намалява и се чака водата да се поизпари.
  4. Всичко се пресипва в тенджера и се оставя настрана. Тиганът се измива с топла вода и тя също се излива в тенджерата.

    Снимка: Юлиян Илиев

  5. Пилето се накъсва на тънки ивици и се запържва в малко зехтин. След получаването на симпатична коричка по пилешките късчета, се поливат с няколко капки ябълков оцет и в тигана се сипва бирата, слагат се сумакът, канелата и горчицата.

    Снимка: Юлиян Илиев

  6. Изчаква се течността да изври и месото се добавя в тенджерата. Съдът се слага на умерен огън, за да заври супата.

    Снимка: Юлиян Илиев

  7. Грахът се отцежда от течността и се измива. Добавя се с накълцания чесън при останалите продукти, за да се свари.

    Снимка: Юлиян Илиев

  8. След 15 мин. се приготвя застройка от половин кофичка кисело мляко, сока от 1 лимон и 2 жълтъка, разбити заедно в купичка. В малка тенджерка се разтопява кравето масло на бавен огън и когато започне да се пържи, се добавя сместа от купата. При появата на балончета се налива един черпак от супата, всичко се разбърква и се излива на тънка струйка в тенджерата.

    Снимка: Юлиян Илиев

  9. В тиган на слаб огън се разтопява 1 с.л. краве масло и в него за няколко секунди се запържва 1 равна с.л. червен пипер. Запръжката се прибавя към гозбата. Огънят се спира и се слага наситненият магданоз. Тенджерата се захлупва с капака и се оставя да почине за 15-20 мин., след което супата е готова за сервиране.

    Снимка: Юлиян Илиев

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън сол мащерка сумак горчица бира домати моркови магданоз праз пиле телешки бульон ябълков оцет пушен червен пипер джоджен канела кисело мляко лимонов сок грах жълтък

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче