Необходими продукти:
- 5-6 сарми с кисело зеле, ориз и кайма
- 250 мл прясно мляко
- 3 с.л. заквасена сметана
- 1 с.л. краве масло
- Екстра върджин зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
- Сокът от 1/2 лимон
- Индийско орехче
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 1 с.л. брашно
- Микс листа от свежа салата, за украса
Начин на приготвяне:
- Стоплете сармите с малко водичка и ги разрежете на много ситно, за да се получи еднородна каша.
- Загрейте тиган с незалепващо покритие и разтопете маслото, заедно с чесъна.
- Разбийте в една купа сметаната, лимоновия сок и маслото с малко зехтин, сол и черен пипер.
- Когато маслото зпочне да образува мехурчета, добавете брашното, разбъркайте и иизсипете сместа от купата и разбъркайте повторно. Намалете леко котлона и изчакайте сосът да започне леко да къкри.
- Сервирайте сармите в чинии и полейте всяка порция с малко от соса. Поръсете с индийско орехче и украсете със зелените салати. Поднесете ястието с парчета баница вместо хляб.