Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Агнешко с ориз и зеленчуци на фурна

Питателно и вкусно

От Соня Шатева Соня Шатева
30’ Подготовка
2’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • около 1,5 кг агнешка плешка или друго парче 
  • 2 глави стар лук
  • 2 моркова
  • 2 червени чушки
  • 1 тиквичка
  • 1 патладжан
  • 2 с.л. олио
  • 1 с.л. масло
  • 2 ч.ч. ориз (ч.ч. от 200 мл)
  • сол
  • джоджен
  • канела, на върха на ножа
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

  1. Месото се почиства от мазните части и ципи и се реже на порции.
  2. Сварява се в подсолена вода за около час.
  3. Месото се изважда в тавичка, а бульонът се прецежда и измерва.
  4. Олиото и маслото се загряват.
  5. Лукът се реже на дребно и се задушава в мазнината.
  6. Последователно се добавят почистените и нарязани на кубчета моркови, чушки, патладжан, тиквичка и се задушават до готовност.
  7. Прибавя се оризът и се пържи, докато стане стъклен.
  8. Поръсва се с подправките - черен пипер, джоджен, канела.
  9. Всичко се изсипва в тавата при месото.
  10. Залива се с 6 ч.ч. бульон и се посолява, ако е необходимо.
  11. Тавичката се поставя във фурната, ако е стъклена или глинена, в студена фурна.
  12. Пече се на 190-200 градуса за около 20-30 минути, проверява се и се изключва, когато все още има малко вода.
  13. Оставя се във фурната, докато оризът поеме цялата течност.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло сол черен пипер олио лук моркови агнешко чушки джоджен тиквички канела патладжан ориз

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче