1 кг агнешка кайма,
за омесване на каймата:
1 яйце,
2-3 скилидки чесън счукан,
3-4 филии хляб (накиснат в пр.мляко),
сол,
кимион,
индийско орехче на вкус,
3-4 с.л.олио,
200 г брашно за овалване,
1 л.олио за пържене,
24 дървени шишчета;
За ориза:
1/2 пакет фиде,
1 глава лук ситно нарязана,
4 с.л.зехтин,
1 ч.ч. ориз,
сол, черен пипер, даф. лист 2 ч.ч.вода;
за соса:
1 ч.ч. изцедено кис. мляко,
1 ч.л. майонеза,
2 скилидки счукан чесън,
черен пипер.
Рецептата остава в гръцката кухня, пренесена от ориенталците през вековете. Още от 16 век Сюлейман велики е бил почитател на това ястие. Разцветът на констаниполските (сегашен ИстаНбул) таверни по-късно в 19 век е било едно от най-търсените ястия. Така търговци го пренасят и в Гърция и остава и до днес. Готви се и с фиде или с манестра (вид макаронени изделия).
Разбъркваме всички продукти за соса заедно.
За кебапа:
Отцеждаме хляба и омесваме каймата. Разделяме на 4. От всяка четвъртина 8 топчета. С мокри ръце оформяме като малко кебапче. В Гърция го знаят суджукаки. Овалваме в брашното и нареждаме на шишчето по 3. Пържим в сгорещено олио. Вадим на кухненска хартия.
За ориза:
В тенджера затопляме зехтина и добавяме лука с фидето. Запържваме като бъркаме непрекъснато, за да получи фидето златист цвят. Добавяме измитият ориз и подправките, разбъркваме и заливаме с гореща вода. Варим на слаб огън до готовност.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност