Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Стъпка по стъпка: Как да си приготвим домашен суджук

С неповторим вкус


Домашният суджук е вкусен и ароматен деликатес, който напомня за студените зимни дни. Приготвянето му в домашни условия изисква търпение и внимание към детайлите, но крайният резултат си заслужава всяка вложена минута.

Ако искате да се впуснете в това приключение, вижте как да го направите стъпка по стъпка.

За приготвянето на домашен суджук ще са ви необходими:

  • 5 кг говеждо или свинско месо, или комбинация от двете
  • 150 г сол
  • 30 г черен пипер
  • 20 г кимион
  • 10 г чубрица
  • 10 г червен пипер (по желание)
  • 5 г захар
  • Свински черва (почистени и измити)
  • Кухненски връв за връзване
  • Машина за пълнене на месо (по желание, но значително улеснява процеса)

Стъпка 1: Подготовка на месото

Изберете качествено и прясно месо, което не е прекалено мазно. Нарежете го на парчета и го смелете с месомелачка, като използвате по-ситна решетка за по-добра консистенция на суджука. Ако предпочитате месото да смляно на едро, може да използвате и по-едра решетка.

След като приключите с тази задача, оставете месото в хладилника за около 2 часа, за да се охлади добре и така да се улеснят следващите стъпки.

Стъпка 2: Овкусяване на месото

Смесете солта, черния пипер, кимиона, чубрицата и захарта в купа. Добавете подправките към смляното месо и ги разбъркайте добре с ръце, докато всички съставки се разпределят равномерно.

За да бъде вкуса по-интензивен можете отново да го оставите в хладилника за 12-24 часа. Така ще поеме ароматите на подправките.

Снимка: iStock by Getty Images

Стъпка 3: Подготовка на червата

Докато месото почива, подгответе свинските черва. Почистете ги добре под течаща вода и ги накиснете в студена с малко оцет за около 1 час, за да омекнат. След това ги изплакнете обилно с вода отвътре и отвън.

Ако използвате готови пакетирани черва, следвайте инструкциите на опаковката.

Стъпка 4: Пълнене на червата

Ако имате машина за пълнене на месо, монтирайте подходящия накрайник за черва. Напълнете червата с месната смес, като внимавате вътре да не остава въздух. При липса на машина можете да използвате фуния, но процесът ще бъде по-бавен. Оформете суджуците с дължина около 30 см и завържете краищата им с кухненска връв.

Стъпка 5: Оформяне и сушене

След като сте напълнили и оформили суджуците, оставете ги да за няколко часа на хладно и проветриво място. След това окачете суджуците в сухо и прохладно помещение, като избягвате пряката слънчева светлина. Идеалната температура за сушене е между 10 и 15°C, а влажността на въздуха трябва да е около 75%.

Стъпка 6: Точене на суджука

За да получите плоската и характерна форма на суджука, е необходимо да го притиснете с нещо или да го минете с точилка.

След първите 2-3 дни на сушене, внимателно го притиснете с тежест (например с дъска и няколко тежки предмета). Това е единият вариант, а другият е да го минавате с точилка няколко пъти все едно разточвате тесто.

Повтаряйте пресоването на всеки 2-3 дни, докато суджукът придобие желаната форма.

Снимка: iStock by Getty Images

Стъпка 7: Сушене до готовност

Сушенето на суджука отнема между 2 и 4 седмици в зависимост от влажността и температурата на помещението. Когато суджукът стане твърд при натиск, значи е готов. По време на сушенето проверявайте редовно състоянието на суджука и се уверявайте, че не се развива мухъл или повече влага, отколкото е необходимо.

Стъпка 8: Съхранение и сервиране

Готовият суджук може да се съхранява в хладно и тъмно помещение, увит в платнена кърпа или да се вакуумира, за да запази свежестта си.

Нарежете го на тънко и го поднесете за мезе с чаша червено вино или ракия.

Дайте оценка:

Тагове: луканка

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче