Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Разкошно "Узо мезе" (Част 2)

Ето как най-лесно да поканим морския бриз вкъщи

10’ Подготовка
20’ Време за готвене
2 Порции
1 Трудност

След като неотдавна приготвихме едно по-питателно мезе за любителите на анасоновата напитка, сега е време да спретнем друг доста по-лек вариант, с който почитателите на узото ще се пренесат (е, поне духом) на някой средиземноморски бряг.

Пържена риба, варени картофи, пресни домати, леко гриловани тиквички и лимон - няма нищо сложно. А ето и как точно да си го приготвим

За пържения гаврос:

Гавросът, всъщност е другото име на аншоата. Трябва да си почистим добре рибите, което в случая е адски лесно - горката аншоа има (не много изгодното за нея) свойство, че като ѝ дръпнеш главата и ѝ се изваждат повечето вътрешности. След тази процедура е добре все пак да я изплакнем под течаща вода в случай, че има нещо останало в коремчетата на рибките.

Следва да я подсушим върху кухненска хартия и да я оваляме в смес от брашно и сол.

Пържим я в добре загрят тиган с много олио и ето че си имаме пържен гаврос по гръцки.

За картофите:

В подсолена вода сваряваме няколко картофа и когато са готови, ги оставяме да изстинат и ги обелваме. Режем ги на едри кубчета и ги поливаме с малко зехтин.

За тиквичките:

Разрязваме 1-2 тиквички на колелца с ширина от поне 2-3 см и ги гриловаме върху добре загрят чугунен или друг вид оребрен тиган. По 2 мин. на страна са достатъчни.

Да сглобим мезето в чинията:

Подреждаме пържения гаврос, тиквичките и картофите по предпочитан от нас начин, но така че да не се смесват, нарязваме един домат на едри парчета и поставяме резени лимон за овкусяване.

Посоляваме цялото блюдо и ръсим смлян черен пипер и сушен риган. Поливаме обилно със зехтин.

Наздраве! И не забравяйте да консумирате с мярка и удоволствие.

Необходими продукти:

  • 2 бр. картофи, варени
  • 300 г гаврос (аншоа), почистен и изпържен
  • олио
  • зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • лимон
  • 2 бр. тиквички, гриловани
  • 1 розов домат
  • риган

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин сол черен пипер олио домати лимон картофи тиквички гаврос аншоа

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче