След като неотдавна приготвихме едно по-питателно мезе за любителите на анасоновата напитка, сега е време да спретнем друг доста по-лек вариант, с който почитателите на узото ще се пренесат (е, поне духом) на някой средиземноморски бряг.
Пържена риба, варени картофи, пресни домати, леко гриловани тиквички и лимон - няма нищо сложно. А ето и как точно да си го приготвим
За пържения гаврос:
Гавросът, всъщност е другото име на аншоата. Трябва да си почистим добре рибите, което в случая е адски лесно - горката аншоа има (не много изгодното за нея) свойство, че като ѝ дръпнеш главата и ѝ се изваждат повечето вътрешности. След тази процедура е добре все пак да я изплакнем под течаща вода в случай, че има нещо останало в коремчетата на рибките.
Следва да я подсушим върху кухненска хартия и да я оваляме в смес от брашно и сол.
Пържим я в добре загрят тиган с много олио и ето че си имаме пържен гаврос по гръцки.
За картофите:
В подсолена вода сваряваме няколко картофа и когато са готови, ги оставяме да изстинат и ги обелваме. Режем ги на едри кубчета и ги поливаме с малко зехтин.
За тиквичките:
Разрязваме 1-2 тиквички на колелца с ширина от поне 2-3 см и ги гриловаме върху добре загрят чугунен или друг вид оребрен тиган. По 2 мин. на страна са достатъчни.
Да сглобим мезето в чинията:
Подреждаме пържения гаврос, тиквичките и картофите по предпочитан от нас начин, но така че да не се смесват, нарязваме един домат на едри парчета и поставяме резени лимон за овкусяване.
Посоляваме цялото блюдо и ръсим смлян черен пипер и сушен риган. Поливаме обилно със зехтин.
Наздраве! И не забравяйте да консумирате с мярка и удоволствие.
Необходими продукти:
- 2 бр. картофи, варени
- 300 г гаврос (аншоа), почистен и изпържен
- олио
- зехтин
- сол
- черен пипер
- лимон
- 2 бр. тиквички, гриловани
- 1 розов домат
- риган